Witam,
czytam książkę “Ruby on Rails wprowadzenie” i natknąłem się na pewien problem. Doszedłem już do tego, że w najnowszych railsach nie ma dynamicznego scaffoldingu.
Mimo to stworzylem projekt, baze i pierwszy controller.
Sprawdzilem w phpmyadmin, ze baza została stworzona.
Problem polega na tym, ze gdy wydaje polecenie script/generate scaffolding user, generuje sie poprawnie viewsy, jednak controllery pozostają bez zmian. Musze je sobie z palca napisać sam? Rusztowanie w tym wypadku bardzo by mi sie przydało.
Sprawdź wynik działania script/generate scaffolding - tam jest dokładnie napisane, jakie pliki są tworzone, a jakie modyfikowane. Być może jest po drodze jakiś błąd i dlatego kontrolery nie są generowane.
Dziekuje za pomoc.
Zrobilem jak wkleiles i zaskoczylo.
Nie wiem w czym tkwil problem. Mozliwe ze w tym ze najpierw wygenerowalem model ?
Jeszcze raz dzieki
Gdy mam już utworzone rusztowanie poprzez komendę ruby script/generate scaffold user first:string last:string to jak mogę je zaktualizować? O np. dodanie nowej zmiennej do rusztowania?
Możesz usunąć stare pliki rusztowania i wygenerować rusztowanie raz jeszcze. Trudne, bo trzeba znaleźć te pliki i mieć pewność, że nic się w nich nie zmieniało.
Możesz po prostu dopisać nowe atrybuty. Łatwe, bo praktycznie wystarczy rozszerzyć widoki o wyświetlanie i nowe pole w formularzu i dopisanie jednej migracji.
Dzięki - co prawda nadal nic nie rozumiem, ale już wiem czego szukać I ostatnie pytanie - czy jest już jakaś książka, która nie opisuje dynamicznych rusztowań tylko stosuje się już do nowej zasady rusztowań statycznych? Bo mam książki z firmy w której pracuje, ale wszystkie opisują rusztowania dynamiczne. Czy istnieje jakaś aktualna lektura?
Wtf? touch app/controllers/jakis_controller.rb, touch app/models/jakis_model.rb etc.? Można “manualnie”, ale po co, skoro są generatory? Wygeneruj sobie, a potem wyedytuj …