Witam.
Co powinienem zainstalować sobie (mam namyśli plugin-y) do edytor-a emacs wykorzystywać go jako ide dla ruby. Wcześniej wykorzystywałem netBeans. Pozdrawiam
Hej,
na początek:
przemapuj Caps Lock na Ctrl
poczytaj:
zainstaluj:
I za pomocą
C-h b dowiedz się o fajnych skrótach klawiszowych
Dziękuje. Potestuje.
Cześć!
Jestem nowy — na forum i w rzemiośle — stąd przy okazji pisania
tej pierwszej wiadomości chciałbym sobie życzyć, żebym z mojego uczestnictwa
w tym przedsięwzięciu wyciągnął jak najwięcej pożytku, nie nadwyrężając
przy okazji cierpliwości doświadczonych członków społeczności.
Ale do rzeczy.
- Przyzwyczajony do funkcji podpowiadania składni, skonfigurowałem sobie paczkę
rsense. Wszystko działa w jak najlepszym porządku, ale optymalnie byłoby według mnie,
gdybym znalazł rozwiązanie, pozwalające na dopełnianie wprawdzie nie kontekstowe, ale
za to w miarę uniwersalne, tzn. rozróżniające składnię różnych języków (chodzi jeszcze o js)
i umożliwiające dopełnianie (na podstawie symboli w otwartych buforach) nazw metod, klas, itd.,
ale już nie: komentarzy.
W ostateczności wygeneruję sobie jakąś listę symboli podzielonych znakami podziału linii
— z tego korzystam obecnie, dzięki autocomplete.el. Ale szukam jakiegoś sprawdzonego
rozwiązania. Nie chciałem zbytnio się tym zajmować, żeby nie odwrócić swojej uwagi od
Rzeczy Ważnych, ale podejrzewam, że może takie moduły, jak imenu, semantic, się nadają.
Proszę o sugestie. Jeśli mają mieć treść w rodzaju „Daj spokój. Kolorowanie składni powinno
wystarczyć każdemu”, to najlepiej ze wskazaniem, jak potężne cnoty można posiąść, wykazując
taką wstrzemięźliwość.
-
Może ktoś zna też lepsze rozwiązanie, niż korzystanie z rejestrów, do szybkiego przeskakiwania
do odległego punktu edycji? -
Czy da się z czasem przyzwyczajać się do nawigacji przy użyciu C-[N,P,F,B], czy lepiej pozostać przy strzałkach?
Pozdrawiam.
[quote=amuzyn]1) Przyzwyczajony do funkcji podpowiadania składni, skonfigurowałem sobie paczkę
rsense. Wszystko działa w jak najlepszym porządku, ale optymalnie byłoby według mnie,
gdybym znalazł rozwiązanie, pozwalające na dopełnianie wprawdzie nie kontekstowe, ale
za to w miarę uniwersalne, tzn. rozróżniające składnię różnych języków (chodzi jeszcze o js)
i umożliwiające dopełnianie (na podstawie symboli w otwartych buforach) nazw metod, klas, itd.,
ale już nie: komentarzy.[/quote]
Ja jestem przyzwyczajony do zwykłego podpowiadania słów, które są w otwartych buforach, domyślnie “M-/”, więc tutaj dużo nie pomogę.
[quote]2) Może ktoś zna też lepsze rozwiązanie, niż korzystanie z rejestrów, do szybkiego przeskakiwania
do odległego punktu edycji?[/quote]
Ja skaczę C-v, M-Shift-] albo używając wyszukiwarki (C-s, C-r). Jak znajdziesz coś fajnego to daj znać
Nie tylko się da, ale też powinno się Plus jest taki, że jak już się przyzwyczaisz, to masz blisko pod ręką różne operacje na tekście (kasowanie słów i znaków w obie strony, przeskakiwanie o całe słowo, C-j zamiast entera, C-o i inne różne fajne rzeczy). Ja po prostu jak zacząłem, to nie dotykałem strzałek, pierwsze kilka dni bolesne, ale teraz używam bez żadnych problemów.
Ze swojej strony polecam config dostępny pod adresem: http://blog.wyeworks.com/2009/9/11/my-emacs-for-rails
A co do nawigacji c-[n,p,f,b] - w tej chwili nie wyobrażam sobie innej nawigacji. Serio, po przesiadce na inny edytor brak tych kombinacji jest naprawdę bolesny.
Dodatkowy plus jest taki, że większość z tych skrótów jest dostępna w bashu i zsh.
Aha - również polecam remap ctrl <-> caps lock. Mega wygodna sprawa, ja używam tego system wide, nie tylko w emacsie