Filtrowanie i thinking_sphinx

Witam, mam problem z filtrowaniem w thinking sphinx, a mianowicie mam modele Article oraz Author połączone relacją habtm ze sobą z tabelą łącząca articles_authors.
Chciałbym mieć możliwość znajdowania artykułów dla poszczególnych ich autorów. Thinking Sphinx działa ale tylko dla samego modelu Article bez filtrowania wg autorów.

W modelu Article mam:

[code]has_and_belongs_to_many :authors
define_index do
indexes title
indexes body
indexes synopsis

has authors(:id), :as => :author_ids
has created_at, updated_at

end[/code]
w modelu Authors:

class Author < ActiveRecord::Base has_and_belongs_to_many :articles end
W widoku dla wyszukiwania mam:

<% form_tag searches_path, :method => :get do %> <fieldset> <%= text_field_tag :q, h(params[:q]), :maxlength => 50 %> <%= submit_tag "Szukaj" %> </fieldset> <fieldset> <% @authors.each do |author| %> <%= check_box_tag 'author_ids[]', author.id -%> <%= h author.name -%><br /> <% end %> </fieldset> <% end %>
W kontrolerze searches_controller mam:

class SearchesController < ApplicationController def index @authors = Author.find(:all) @results = Article.search params[:q], :with_all => {:author_ids => params[:author_ids]} end end
Niestety wyszukiwanie przez filtrowanie checkboxami nie działa. Nie działa również wyszukiwanie jak w kontrolerze dam:

@results = Article.search params[:q], :with => {:author_ids => 1}

Wyszukiwanie dla treści dotyczących pól title body synopsis działa. Jak mam filtrować za pomocą thinking_sphinx? Proszę o pomoc. Pozdrawiam

Spróbuj zamiast “:with” dać “:conditions”.

@results = Article.search params[:q], :conditions => {:author_ids => 1}

Powyższe powinno zadziać.

Wrzuć na jakiegoś gista jeszcze wygenerowany config sphinxa.

Możesz też spróbować :with_all => {:author_ids => [1]}.

Dzięki wielkie działa w obu przypadkach z tym, że przy conditions pojawia się że metoda ta jest już przestarzała - zastosowałem with_all. Dzięki jeszcze raz pozdrawiam

Kilka sugestii “stylistycznych”:

has_and_belongs_to_many jest fee - środkowa tebela powinna być pełnoprawnym obiektem biznesowym.

Author.find(:all) jest przestarzałe, dziś Author.all

Co do samego sphinxa, osobiście preferuję minimalistyczną i łatwo hackowalną wtyczkę acts_as_sphinx. Nie lubię sztucznej abstrakcji nad sphinxem stworzonej przez thinking_sphinx. Wolę skonfigurować sphinxa “ręcznie” i wiedzieć co jest czym względem porządnej sphinxowej dokumentacji. Być może to dlatego, że potrzebowaliśmy wycisnąć z niego siódme poty.

http://qertoip.typepad.com - Clojure, Rails, i swetrowe sprawy.