Form_for dla określonej grupy użytkowników

Cześć, jestem początkujący i mam pewien problem.
Powiedzmy, że mam użytkowników, którzy są przypisani do różnych grup, chciałbym dodać dla nich przykładowo wyniki z egzaminu, ale chcę żeby to było tylko dla konkretnej grupy.
Jak zrobić tak, aby po wybraniu określonej grupy z rozwijanej listy pojawiły mi się pola tylko dla użytkowników z danej grupy?

Gemy Devise i CanCan powinny załatwić sprawę :wink:

cancan to już prehistoria, w starych projektach tego użwać to rozumiem “technical debt”, ale w nowych projektach nie ma sensu.

Szczerze jestem zdziwiony. Co prawda brak mi komercyjnego doświadczenia, wiec może dlatego, ale nawet do swojej aplikacji jak szukałem czegoś podobnego StackOverflow krzyczał CanCan. Widocznie zbyt stare posty znalazłem.

Czego w takim razie warto używać podobnego w działaniu do CanCan?

A nie zdziwiło Cię że w repozytorium CanCana od 3 lat żadnych commitów nie było?

Mógłbyś trochę bardziej sprecyzować? Tak jak wspomniałem dopiero jestem początkujący a po przeczytaniu dokumentacji tych gemów nie widzę rozwiązania mojego problemu.
Z tego co przeczytałem to służą one do uwierzytelniania użytkowników oraz przypisaniu im ról takich jak admin czy moderator, natomiast dalej nie wiem jak napisać formularz form_for tylko dla użytkowników przypisanych do danej grupy wybranej z rozwijanej listy.

A precyzując to mam uczniów (model Student) którzy należą do różnych klas(szkolnych) poprzez asocjację belongs_to - has_many z modelem Classroom i chciałbym w formularzu dla innego modelu - powiedzmy ‘Exam’ - wywołać tylko uczniów z wybranej klasy (Classroom).

Twoje pytanie jest zbyt ogólne. Nie wiadomo czy pola formularzy są z góry ustalone czy wraz z kolejnymi grupami użytkowników, będą pojawiać się nowe rodzaje pytań. W pierwszym przypadku wystarczy stworzyć kilka form_for i wyświetlać tylko jeden z nich, w drugim należy tworzyć dynamicznie pola formularza wczytując pytania z bazy danych.