Jeśli dobrze szukam, podobny temat pojawił się tu ostatnio 3 lata temu, i to z perspektywy osoby, która zaczynała studia. Moje sytuacja jest odwrotna: kończę właśnie studia dzienne, w międzyczasie przez 2.5 roku łapałem doświadczenie w pracy jako part-time RoR developer. Byłem “zatrudniony” na umowie zlecenie, co było o tyle spoko, że koszty pracodawcy były minimalne a i tak byłem ubezpieczony w zusie.
Z pewnych względów z końcem studiów zmieniam firmę i zastanawiam się nad formą przyszłego zatrudnienia. W większości ogłoszeń tu na forum pojawia się wynagrodzenie na kontrakcie. Sprawa mnie jakoś szczególnie nie przeraża bo mam już założoną działalność i księgową do tego (nieudany start-up, firma zawieszona), ale i tak zastanawiam się nad umową o pracę. Bo tak:
- zdolność kredytowa - podobno banki nie są już tak chętne do pożyczania, a możliwe że niedługo się to przyda; przy zarobkach programisty na uop nie powinno być problemu, firmę trzeba prowadzić chyba ze 2 lata;
- brak generowanych kosztów - poza usługami księgowymi nie wiem co mógłbym tu wliczyć. Komputer kupię raz na kilka lat? Paliwo? Ewentualnie samochód w leasing, ale nie jestem pewny jak bardzo się to opłaca i czy po zmianach przepisów dalej jest możliwe;
- płatne urlopy o stałej długości, bez niedomówień i marudzenia
- chorobowe, L4, ubezpieczenia - czasem zastanawiam się co by było, gdybym stracił rękę; teoretycznie na umowie państwo mnie wtedy jakoś zabezpiecza
- no i przede wszystkim brak odpowiedzialności i potrzeby użerania się z fiskusem i zusem na stałym zatrudnieniu
Zdaję sobie sprawę, że pewnie wielu z was to freelancerzy i pracujecie dla wielu firm jednocześnie, bądź często zmieniacie projekty, ale co waszym zdaniem jest lepsze w przypadku stałego zatrudnienia w jednym miejscu? Większość źródeł w necie twierdzi, że kontrakty zaczynają mieć sens dopiero od 4-5k miesięcznej wypłaty, ale nie wspominają czy chodzi o kwoty netto czy brutto. Jakie jest zdanie programistów Ruby na ten temat? Macie na kontraktach płatne urlopy i samochody w leasingu?