Formtastic - obsługa has_many

Zainteresowałem się ostatnio pluginem formtastic.
W sumie całkiem fajny, przyspiesza pracę, ale doszedłem do momentu, gdy nie potrafię wykonać jednej opcji.
Mianowicie: mam model school który ma wiele semestrów, no i semestr, belngs_to school.
Chciałbym wykonać formularz, w którym będzie można dodawać/edytować semestry (składają się z pól start(typu date), end (tak samo) i school_id).
Wiem jak to wykonać dla pojedynczego semestru, gdzie można będzie edytować pojedyncze semestry, ja jednak wszystko chciałbym mieć na jednej stronie. Docelowo miałoby to wyglądać tak:

Semestry: -semestr1 [start] [koniec] -semestr2 [start] [koniec] -semestr3 [start] [koniec] -nowy semestr [start] [koniec]
Screencasty oglądałem,jest tam rozwiązanie w miarę podobny problem, ale jednak nie bardzo jest to to, co mi potrzeba.
Z góry dzięki za pomoc;)

mozesz zawsze zrobic tablice, czy cos innego co zgrupuje te pola jakos i pozniej wywołać zapis do bazy po pętli jakiejś z ilosc elementow w tablicy

np
sem = []

sem << [[start], [end]]

do controlerze
sem.each { |x|
a = Semestr.new
a.start = x.start
a.end = x.end
a.save
}

oczywiście to koncepcyjne, więc musisz to na kod przełożyć, no ale trudne to nie będzie raczej.

tak troszkę metodą drwala mi to zalatuje.
Żeby wyświetlić formularz z inputami musiałbym zrobić fora dla każdego semestru + 1 dodać jako nowy. następnie usunąć wszystkie semestry i zapisać jako nowe. W teorii można i tak zrobić, bo działać napewno będzie, ale ja bym chciał, żeby to było ładnie wykonane (tym bardziej, że formtastic obsługuje has_many (tylko z tego co widzę tylko jako checkboxy albo multiselecta)
więc jeśli inaczej się nie da, to napewno coś w ten deseń wykonam, póki co czekam na bardziej rails-way solution;)

form tez nie musisz recznie robic dla kazdego w formtastic jakos tak byc musial, jesli nic nie krece

loop jakis, po ilosci sem np

sem.count.times do |s| ... f.input :sem, :input_html => { :name => "sem[#{jakis_index}]" }, :label => "Wpisz dane sem #{index}", :hint => "Wpisz date początkową, czy coś tam" %> ... end
No ale jak ktoś zna bardziej RoR sposób to chętnie poznam.

Ps można też ajax to rozwiązać, jakoś pewnie.

A patrzyłeś na ActiveScaffold? Tam to jest załatwione z automatu… Wiem, że już o tym pisałem, ale AS jest naprawdę świetny jeśli chodzi o szybkie stworzenie interfejsu administratora. W ciągu ostatnich 2 tygodni napisałem 3 aplikacje (w ciągu ostatnich 2 dni - dwie :)), oparte na AS. Oczywiście są one b. prymitywne, ale każda z nich po prostu działa i realizuje swoje zadanie (testy z Rubiego, przeglądanie słowosieci oraz dokumentacja dla różnych j. programowania).