Na FreeBSD zamontowana jest baza danych, dwie aplikacji, bazy danych itd.
Chciałem wykorzystać chefa do zautomatyzowania stawiania aplikacji na serwerze FreeBSD, tak, żeby po instalacji systemu znaczna większość rzeczy po odpowiednim spreparowaniu pliku chefa zostały wszystko automatycznie zainstalowane. Dodatkowo chcę odseparować aplikację od bazy danych, itd. W tym celu chcę wykorzystać wirtualizację dostępną we FreeBSD (jail’e).
Przejrzalem już railscasta dotyczącego chefa i potrafię uruchomić już chef-solo i cookbooki, oraz dałbym radę zrobić jakiegoś nowego cookbooka. Nie wiem tylko czy w przypadku wirtualizacji, nie trzeba będzie wykorzystać mechanizm chef-server i chef-client (raczej tego trzeba będzie wykorzystać). Nie znalazłem jakiegoś konkretnego przzykładu z wykorzystaniem chef-server i chef-client.
Zna ktoś z was jakiś dobry opis jak ustawić chef’a (nie chef-solo) podobny do tego z railscastów, bo niestety w handbooku chefa brakuje przykładu konfiguracji.
@mleszcz: Puppet jest rozwiązaniem, vagrant nie jest darmowy tak do końca, a freebsd ma własny system wirtualizacji (jail, o którym napisałem w temacie), który jest całkowicie darmowy. Do puppeta kiedyś szukałem informacji, ale było jeszcze gorzej z przykładami (albo właściwych nie znalazłem), screencast jest dobry, ale lepszy jest tekst bo szybciej można znaleźć interesującą informację, (w końcu z jakiegoś powodu wprowadzili formę tekstową railscastów).
@filiptepper: Dokumentacja to jedno, ale bardziej wartościowe są przykłady, bo dokumentacja opisuje ci wszystko, każdą komendę z osobą i jest przydatna jeśli się już coś wie. A jak się zaczyna prawie od podstaw, to przykłady są podstawą, żeby zminimalizować czas potrzebny na przyswojenie sobie podstaw.
@apohllo, ururchamiałeś Rails >=3.1 na FreeBSD, bo mam problem z therubyracer (execjs), brakuje mu jakiegoś pliku i aplikacja nie chce się uruchomić, instalowałem parę rzeczy jak radzili w googlach, ale nie przyniosło to pozytywnych rezultatów.