W kwestii peselu ważna uwaga: niektóre faktycznie nadane numery pesel mają niepoprawną sumę kontrolną. Zatem przy niepoprawnym numerze powinno być tylko generowane ostrzeżenie, ale nie powinno to uniemożliwiać zapisu takiego numeru do bazy.
Co do strony, którą zaproponował lukio, to może jest i ładna graficznie, ale raczej trudno stwierdzić, że są tam jakieś unikatowe informacje - strona w Wikipedii zawiera znacznie więcej informacji. A pobieranie opłat za banalne skrypty do sprawdzania numeru pesel i określania płci, to już czysta porażka. Tego typu algorytmy omawiam na 3 zajęciach w pierwszym semestrze studiów, bynajmniej nie informatycznych
Acha, jeszcze jedna mała uwaga - w Ruby $ na początku nazwy zmiennej oznacza zmienną globalną, więc to w ogóle nie powinno pojawić się w kodzie. Rozumiem, że to po prostu phpowa naleciałość
Mniej kodu zazwyczaj oznacza wolniejsze działanie. Ale jeśli ktoś nie implementuje aplikacji sprawdzającej 1000 peseli w ciągu sekundy, to różnica dzielenie modulo/brak dzielenia jest pomijalna. Optymalizacja ma sens wtedy gdy wiemy czy jej zastosowanie przyniesie jakikolwiek istotny efekt (dzięki profilowaniu). Oczywiście nie należy jej zupełnie pomijać, ale przywiązywanie do niej zbyt wielkiej wagi też nie jest właściwe.
[quote]W sprawie modelu
Skąd dany formularz wie z jakiego modelu korzystać?![/quote]
On tego wcale nie wiem - musisz mu to “powiedzieć”, a dokładniej zainicjować zmienne klasowe, powiedzmy @user oraz @profil, do których potem odwołujesz się przez form_for :user oraz fields_for :profile. Rozumiem jednak, że ta sprawa jest już załatwiona.
Jest jeszcze jedna rzecz, która zwróciła moją uwagę, ale dane niepełne, więc trudno mi tu cokolwiek rozstrzygać. Chodzi mi o użycie dwóch modeli User oraz Profil (czy Profil i Profildane, trudno mi wywnioskować na podstawie kodu). Jeśli wszystko tworzone jest razem, to po co używać dwóch klas dla relacji 1-1 (domyślam się, że jeden User ma tylko jeden Profil)? Jeśli zaś jest tworzone osobno to update chyba też lepiej rozbić?
Byłbym zapomniał - Lukio - witamy na forum