No nie mówcie, że railsy nie maja w swojeje ofercje kogotej zaawansowanej galerii, z multi wysylaniem plikow, rozpoznawaniem archiwów i ich rozpakowywanie itp?
Ogólnie to prawdopodobnie chodzi Ci o rozwiązanie które działa po stronie klienta. Jak sobie to Railsy obsłużą to inna kwestia.
Możesz skorzystać z jednejz licznych bibliotek JS które wysyłają pliki w tle. Możesz użyć apletu Java do pakowania plików. Ale nie wymagaj tego od Rubiego, którego zazwyczaj używasz po stronie serwera :).
Nie do zrobienia w html+js, musiałbyś dorobić jakiś uploader w Javie albo Flashu.
W sumie racja, wstyd że jeszcze czegoś takiego nie ma dla rubiego.
Pamiętaj, że cała operacja może trwać maksimum kilka sekund (timeout przeglądarki) – wrzucenie takiego odpakowywania w tło jest prostym, ale nietrywialnym zadaniem.
Attachment _fu, bo i przy okazji automagicznie zapisze Ci metadane, można ładnie definiować tworzenie różnych typów miniatur itp. itd.
Pozwala na zaznaczenie do upladu więcej niż jednego pliku.
Kiedyś szukałem programu opensource, który będzie wrzucał całe katalogi i zarządzał galeriami. Coś takiego jak na flickrze lub picassie.
I coś takiego znalazłem: http://jupload.sourceforge.net/ -nie jest to chyba to, ale może “łatwo” da się przerobić na standalone, względnie pogooglaj jeszcze, może znajdziesz coś porządnego.
Sławosz
EDIT:
jest coś takiego: http://javauploader.com/ -płatne, ale podstawowa wersja kosztuje 39 euro.
no jak na razie paperclip jest ok, dodalem do niego exifr i rmagic
Wiec jak na razie pobiera po jedym obrazku, robi miniaturki rozne, z exif zczytuje dane i zapisauje w bazie + uklada po danych z exifa w kolejnosci dobrej.
Teraz do dodania auto rotate na podstawie danych z exif za pomoca rmagic. Bo chyba gotowca na to nie ma zadnego?
multiupload to wiem ze sie nie da i ze trzeba swfupload np ale on nie dziala w linuxie, nie wiedziec czemu wiec dla mnie w ogole nie przyjety. Innych systemow jak on nie uznaje
moze jakies javowe rozwiazanie, bo js ladowac kolejne pola to wiocha i zadne wyjscie jak dla mnie.
Co do wrzucenia prac w background to nie taki problem, sa tutoriale chyba nawet na railscast.
Pozostaja tylko te archiwa spakowane, ale dzieki za linki jak bedzie chwila to obczaje ;]
Dzieki wielkie za zainteresowanie.
PS google ma na gmailu zajebiste rozwiazanie we flashu cos jak swfupload, ale tez tylko na windows ;/
Szkoda ze sie kodem nie podzielili bo spod windy dziala swietnie. A i wyglada ok.