Cześć i czołem.
Mam pytanie do ludzi ogarniętych w temacie RoR. Mam zamiar zrobić projekt prostego DMS na Railsach i podstawowym zagadnieniem i problemem zarazem jest to, gdzie najlepiej przechowywać pliki. Apka ma działać na zasadzie repozytorium plików z uprawnieniami. Gdzie najlepiej przechowywać pliki? Baza danych (MongoDB + GridFS) czy może jakiś odddzielny szyfrowany serwer FTP? Byłbym z góry wdzięczny za każdą radę.
Pozdrawiam
Chciałbym bardziej, żeby pliki były w środowisku zamkniętym (tj. na localu lub w lokalnej sieci, w której będzie działała apka). Pliki mogą mieć rozmiary pewnie do 100MB max więc szukam najefektywniejszego rozwiązania. Amazon S3 jest chyba najprostszym, prawda?
Korzystam z S3. Kilka apek Railsowych. Wszystko tam leży, łącznie z assetami i nigdy nie miałem problemów z S3. 2 lata działania i jest niezawodny.
Czy mogę zrezygnować z tego konta w każdej chwili? W sumie jeżeli bym się zdecydował byłoby mi tylko potrzebne na max 2 miesiące.
A to już musisz się wczytać w regulamin itd. bo ja takich szczegółów nie znam. WIem, że Amazon udostępnia jakiegoś triala albo wersje dla studentów.
zawsze możesz postawić apkę w amazon. ale taka opcja wydaje się droższa, niż coś w stylu heroku.
Ja zarejestrowałem się w AWS Free Tier, tam wyczytałem, że jest to rok za darmo dopóki się samemu nie przedłuży. Ale i tak pytam o opinię osób, które z tego korzystały
Apki nie stawiałbym na Amazonie ponieważ mam do tego maszynę dedykowaną tylko pod tę apkę. Także dalej zastanawiam się nad sensem korzystania z zewnętrznych serwisów.