Gdzie trzymac info o lokalizacji (i18n/l10n)?

Przygladnalem sie Globalize i musze powiedziec ok - dziala, ale … bardziej przemowilo do mnie lekkie rozwiazanie opisane tutaj: Ruby on Rails i18n revisited - zwlaszcza, ze instalacja jest banalna: script/plugin install localization

A teraz pytanie: Gdzie trzymac informacje o jezyku (lub ogolniej jakakolwiek informacje z requestu na request)?

1. Cookies
    Bezproblemowo.
class ApplicationController < ActionController::Base
  before_filter :set_locale
  def set_locale
      Localization.lang = cookies[:_locale]      
  end 
end

Dodatkowo plus, ze jezeli klient powroci na strone a cookie nie wygasnie to dostanie poprzednie ustawienia. No i wszystkie sprawy typu remember me w ten sposob dzialaja. Minus oczywiscie jak ktos ma wylaczone cookies. No i co zrobic gdy aplikacjia ma tez obslugiwac urzadzenia mobilne?

1. Session
    Bezproblemowo, ale po co session (jesli chodzi o jave to zostalem nauczony, ze stworzenie sesji jest kosztowne i nalezy dopoki sie da bez niej obywac). Z drugiej strony skoro juz istnieje … ale sesja jest w Rails trzymana w pliku, w bazie albo na serwerze DRb i czy dostawanie sie tam co request po stringa ma sens? Jezeli sesja juz istnieje i cos w niej juz trzymam to czy jest zawsze ladowana w calosci czy cos w rodzaju lazy czyli na zadanie?

Tak przy okazji to znalazlem porownanie Session Container Performance in Ruby on Rails i zastanawia mnie wydajnosc PStore gdy systemem plikow jest reiserfs - czy ktos zna odpowiedz?

1. Jako parametr i pomieszac z routes np. /pl/controller/action/
    Troche przekombinowane. Czy jest sens skoro sesje w Rails i tak sa cookie-based?
    Tutaj dochodzi jeszcze sprawa ajaxa: link_to_remote i pobieranie lokalizowanych danych. Czy nie bedzie z tym problemu?

2. Pole hidden?
    w Tapestry mozna poprzez DataSqueezer serializowac prostsze obiekty do query parameter lub pola hidden i unikac HttpSession w ten sposob. Nigdy tego nie stosowalem ale moge sobie wyobrazic sytuacje gdy ma to sens.

Ktore podejscie jest optymalne pod wzgledem wydajnosci i/lub uniwersalnosci? Ja sklaniam sie do Cookies.
Bylbym wdzieczny za opinie bardziej oswieconych forumowiczow :slight_smile:

ja bym trzymaÂł w cookie.

a co do porĂłwnania wydajnoÂści to jakaÂś strasznie archaiczna wersja…

ja teÂż stojĂŞ przed problemem lokalizacji i jakoÂś chyba nie do koĂąca rozumiem proponowane rozwiÂązania. czy nadajÂą siĂŞ one takÂże do lokalizowania tekstĂłw wysyÂłanych przez kontroler? np. flashy?

Globalize to jest zbyt kompleksowe rozwiazanie jak na moj gust - na poczatek wygenerowalo mi 3 tabele ze wszystkimi jezykami swiata :slight_smile: - Przyjrzalem sie tylko pobieznie. Co do opisywanego rozwiazania to TAK - wszystko co znajdzie sie w metodzie _() ulega lokalizacji (kontroler/helper/model). Co prawda proponuje na koniec tej metody dorzucic fallback do defaultowej lokalizacji czyli aktualnego stringa w _().

def self._(string_to_localize, *args)
...
rescue NoMethodError
   string_to_localize
end

a tak, to widziaÂłem, tym siĂŞ chwalili (wszystkimi jĂŞzykami Âświata), myÂślĂŞ, Âże to trochĂŞ overkill, mieĂŚ wiĂŞksza tabelĂŞ z jĂŞzykami niÂż z danymi.

dziêki za podpowiedŸ, póŸno by³o. no to siê biorê za lokalizacjê.