Gedit :)

Ostatnio sledze rozwoj gedit, dzis nawet udalo mi sie porozmawiac z jednym z developerow no i dla programistow ror jest sporo dobrych nowin:

• gedit ma juz wbudowana obsluge snippetow podobnych do tych z textmate dzialaja bardzo przyjemnije
  • bedziemy mieli do dyspozycji file manager oraz project manager, to drugie w przypadku rubego jest raczje niepotrzbene, ale jako ze project manager bedzie mial api w pytonie a file manager bedzie mial api najpierw jako plugin w c a potem jako czesc gedit daje to spore mozlwisoci dla ror, dzieki pythonowi bedzie mozna latwo skopiowac najfajniejsze bajery z radrails :stuck_out_tongue:
  • planowany jest nowy highlightnig engine w ktorym bedzie lepsze wsparcie dla podswietlania zagniezdzonego, zyska na tym rhtml :slight_smile:
  • file manager bedzie mial transparenta obsluge gnomevfs dzieki temu bedziemy mieli mozlwiosc transparentego korzystania z ssh, sftp, ftp itd.

Wszystkie te zmiany planowane sa na wersje 2.16 iirc. Ja osobiscie mam ochote napisac plugin do przeskakiwania plikow MVC (taki jak w radrails) oraz code browser. Ja osobsicie jestem zmeczony troche ciaglymi problemami z radrails w nowych wersjach… dalej uzywam tej sprzed 2 miesiecy wiec prawdopodobnie bede sie z miejsca przezucal na gedit oraz linux’a. Jak dlamnie sa ta swietne nowiny… gedit rosnie na sporego otwartego konkurenta textmate :slight_smile: hura! :stuck_out_tongue: Jesli ktos szuka lekkiego edytora o sporych mozliwosciach to gedit chyba bedzie wsam raz :slight_smile:

Poki co ciezko mu moim zdaniem konkurowac z jEditem jesli chodzi o Rails do tego ma wielka przewage: cross-platform.

Uzywalem jedit’a kilka meisiecy temu wiec nie wiem czy cos sie zmienilo, ale mojim zdaniem jest strasznie niewygodny i brzydki :frowning: Ale to tylko moje zdanie :slight_smile: pewnie to kwestia przyzwyczajenia sie, ja jednak po 4 dniach nie bylem w stanie przyzwyczajic sie i zaczolem uzywac pierwszych wersji radrails. Wracajc do cross platformowosci hm… jesli komus to jest tak strasznie potrzebne, to podejrzewam ze nie bylo by problemu duzego z przeprotowaiem gedit do win32, kwestia uzupelninia kontrolek file chooser itd. Ale skoro mamy linuxa… to po co tyle zachodu :slight_smile: jest jedit i radrails :slight_smile: Zreszta gedit to akurat wybor w ktorym jest dla ciebie wazna mimialna funckjonalnosc oraz bardzo bardzo szybkie dzialanie programu… gedit to nie ide :slight_smile: tylko lekki edytor. Jednak po dodaniu odpowiednich pluginow (svn, file manager, code browser) sporo nadrabia :)jeszcze gdyby breakpointy w ror byly prosciej zaimplementowane… mozna by i onie sie pokusic :slight_smile:

Funkcjonalnie jEdit z SuperAbbrevs oraz z pluginem z RubyJedit.org moim zdaniem nie ustepuje TextMate’owi (a autouzupelnianie ma IMHO lepsze).
To jak wyglada jEdit mozesz bardzo latwo zmienic sciagajac pakiet ikon.

Stosujac te tutoriale mozna naprawde szybko przystowac jEdit do bardzo komfortowej pracy z Rails.
http://forum.rubyonrails.pl/viewtopic.php?id=73

ikony:
http://community.jedit.org/?q=filestore/browse/23
Polecam pakiet Nuvola.

Akurat cross-platformowosc edytora jest mi bardzo potrzebna poniewaz pracuje na 3 platformach (Mac, Linux, Win) i lubie miec dokladnie taka sama konfiguracje edytora.

Jedit jest w sumie fajny, dużo funkcji ma. A co do wyglądu to mi pasuje, nie mam jakichś dużych wymagań:P Używałbym go na codzień ale mam za słabą maszynę jak na javowe aplikacje:)

Au - az tak slaba?:slight_smile:

[OT]
Ekhem, no chyba tak…:stuck_out_tongue: Machina ma 7 lat, w międzyczasie dokupiłem se ramu i zmieniłem kartę graficzną, teraz mam celerona 458 MHz [podkręcony z 366], 160MB ramu, 4GB hdd [wiem, wielki lool, ale to prawda:P]. Dzięki GF2MX400 da się odpalić jeszcze q3, czy nawet et;-) A że używam na co dzień KDE [bez flejmów proszę, pasi mi i tyle;)] to jak odpale coś na javie wszystko mi spowalnia i mieli na hdd, … żeby pograć w coś 3d to się loguję na twm :slight_smile:
[/OT]