Ostatnio sledze rozwoj gedit, dzis nawet udalo mi sie porozmawiac z jednym z developerow no i dla programistow ror jest sporo dobrych nowin:
- gedit ma juz wbudowana obsluge snippetow podobnych do tych z textmate dzialaja bardzo przyjemnije
- bedziemy mieli do dyspozycji file manager oraz project manager, to drugie w przypadku rubego jest raczje niepotrzbene, ale jako ze project manager bedzie mial api w pytonie a file manager bedzie mial api najpierw jako plugin w c a potem jako czesc gedit daje to spore mozlwisoci dla ror, dzieki pythonowi bedzie mozna latwo skopiowac najfajniejsze bajery z radrails
- planowany jest nowy highlightnig engine w ktorym bedzie lepsze wsparcie dla podswietlania zagniezdzonego, zyska na tym rhtml
- file manager bedzie mial transparenta obsluge gnomevfs dzieki temu bedziemy mieli mozlwiosc transparentego korzystania z ssh, sftp, ftp itd.
Wszystkie te zmiany planowane sa na wersje 2.16 iirc. Ja osobiscie mam ochote napisac plugin do przeskakiwania plikow MVC (taki jak w radrails) oraz code browser. Ja osobsicie jestem zmeczony troche ciaglymi problemami z radrails w nowych wersjach… dalej uzywam tej sprzed 2 miesiecy wiec prawdopodobnie bede sie z miejsca przezucal na gedit oraz linux’a. Jak dlamnie sa ta swietne nowiny… gedit rosnie na sporego otwartego konkurenta textmate hura!
Jesli ktos szuka lekkiego edytora o sporych mozliwosciach to gedit chyba bedzie wsam raz