Gem audited-activerecord i polskie tłumaczenie

Witam,

w jednej ze swoich aplikacji używam gem’u audited-activerecord do śledzenia zmian modelu.
Niestety mimo poprawnego pliku config/locales/pl.yml gdzie są przetłumaczone atrybuty wszystkich modeli przy wywołaniu kodu:

audit = Client.first.audits.last audit.audited_changes # => {"name"=>["Michał", "Paweł"]}
metoda zwraca mi tablicę, w której atrybuty modelu są niestety po angielsku, czego mój Klient sobie nie życzy.

Pytanie czy będę musiał ręcznie tłumaczyć całą tablicę atrybutów, czy może mam po prostu coś źle skonfigurowane? Na co zwrócić uwagę?

Pozdrawiam serdecznie
Michał Pawelski

Jeśli ktoś by kiedyś potrzebował, tak własnie przed chwilą zrobiłem w swojej aplikacji

class AuditDecorator <SimpleDelegator

def username
    User.find(user_id).full_name # lub inna metoda pobierająca nazwę użytkownika
  end

def t_audited_changes
    audited_changes.inject({}) do |l, (k,v) |
      l[auditable_type.constantize.human_attribute_name(k)] = v; l
    end
  end

def t_auditable_type
    auditable_type.constantize.model_name.human
  end

def txt
    t_audited_changes.map do |k, v|
    "#{username}: zmiana w [#{t_auditable_type} - #{ auditable_id}) - #{k}] z [#{v[0]}] na [#{v[1]}]"
    end
  end
end

Użycie - przykład:

AuditDecorator.new( User.find(1).audits.first).txt

zwraca przykładowo tablicę gotowych tekstów, np:

[“Administrator: zmiana w [Pracownik(22) - Data zatrudnienia] z [09-14-2015] na [09-18-2015]”,
“Administrator: zmiana w [Pracownik(22) - Numer telefonu komórkowego] z [123456780] na [123456733]”]