Mam problem mecze sie szukam i nic , moze ktos z was moglby mi pomoc krok po kroku jak sobie poradzic z tym problem , bede bardzo wdzieczny bo chce sie wkoncu zaczac uczyc tego jezyka , pozdroo
mam cos takiego
sh-3.2# gem install mysql
Building native extensions. This could take a while…
ERROR: Error installing mysql:
ERROR: Failed to build gem native extension.
/System/Library/Frameworks/Ruby.framework/Versions/1.8/usr/bin/ruby extconf.rb
checking for mysql_query() in -lmysqlclient… no
checking for main() in -lm… yes
checking for main() in -lz… yes
checking for main() in -lsocket… no
checking for main() in -lnsl… no
*** extconf.rb failed ***
Could not create Makefile due to some reason, probably lack of
necessary libraries and/or headers. Check the mkmf.log file for more
details. You may need configuration options.
Gem files will remain installed in /Library/Ruby/Gems/1.8/gems/mysql-2.7 for inspection.
Results logged to /Library/Ruby/Gems/1.8/gems/mysql-2.7/gem_make.out
sh-3.2#
MySQL bundle na Leopardzie sprawia na tyle dużo problemów, że warto do deweloperki zainstalować z mac portsów. Nie wiem, czy używasz - ostrzegam na zapas.
Nie poleca się używania preinstalowanej wersji Rubiego - przy instalowaniu gemów zawierających kod w C znacznie mniej problemów będzie, jeśli używasz wersji instalowanej z portsów lub Ruby Enterprise Edition.
Wracając do problemu. Najprawdopodobniej kwestia dotyczy mysq_config. Zlokalizuj plik u siebie i wpisz:
sudo gem install mysql – --with-mysql-config=/opt/local/bin/mysql_config5
Oczywiście podmień ścieżkę na adekwatną w przypadku Twojego systemu. Powinno zadziałać.
dzieki wielkie pomoglo teraz mam problem z takim czyms - No route matches “/hello” with {:method=>:get}
ale spox mam nadzieje ze sobie jakos poradze , teraz jestem na wakacjach wiec nie ma czasu , thx pozdroo
czy możecie powiedzieć w takim razie jak zainstalować mysql na Leopardzie aby można działać z RoR … jestem nowy i zielony na maxa … i same kłody pod nogi …
i tak …
zainstalowałem homebrew
i nic dalej problem …
mam prośbę (zaznaczę jestem nowicjuszem i zielony) ale po uruchomieniu homebrew, zainstalowaniu jak w przykładzie nic nie pomogło RubyMine edytor wali znowu jakieś błędy … jak ktoś mam skype udostępnię ekran i może mi pomoże w tym !!!
takie coś mi się pojawia
Following gems were not installed:
mysql (2.8.1): Error installing mysql:
ERROR: Failed to build gem native extension. /System/Library/Frameworks/Ruby.framework/Versions/1.8/usr/bin/ruby extconf.rb checking for mysql_query() in -lmysqlclient… no checking for main() in -lm… yes checking for mysql_query() in -lmysqlclient… no checking for main() in -lz… yes checking for mysql_query() in -lmysqlclient… no checking for main() in -lsocket… no checking for mysql_query() in -lmysqlclient… no checking for main() in -lnsl… no checking for mysql_query() in -lmysqlclient… no checking for main() in -lmygcc… no checking for mysql_query() in -lmysqlclient… no *** extconf.rb failed *** Could not create Makefile due to some reason, probably lack of necessary libraries and/or headers. Check the mkmf.log file for more details. You may need configuration options. Provided configuration options: --with-opt-dir --without-opt-dir --with-opt-include --without-opt-include=${opt-dir}/include --with-opt-lib --without-opt-lib=${opt-dir}/lib --with-make-prog --without-make-prog --srcdir=. --curdir --ruby=/System/Library/Frameworks/Ruby.framework/Versions/1.8/usr/bin/ruby --with-mysql-config --without-mysql-config --with-mysql-dir --without-mysql-dir --with-mysql-include --without-mysql-include=${mysql-dir}/include --with-mysql-lib --without-mysql-lib=${mysql-dir}/lib --with-mysqlclientlib --without-mysqlclientlib --with-mlib --without-mlib --with-mysqlclientlib --without-mysqlclientlib --with-zlib --without-zlib --with-mysqlclientlib --without-mysqlclientlib --with-socketlib --without-socketlib --with-mysqlclientlib --without-mysqlclientlib --with-nsllib --without-nsllib --with-mysqlclientlib --without-mysqlclientlib --with-mygcclib --without-mygcclib --with-mysqlclientlib --without-mysqlclientlib Gem files will remain installed in /Users/biuro/.gem/ruby/1.8/gems/mysql-2.8.1 for inspection. Results logged to /Users/biuro/.gem/ruby/1.8/gems/mysql-2.8.1/ext/mysql_api/gem_make.out Building native extensions. This could take a while…
A masz zainstalowanego MySQLa? Wydaje mi się, że problem może być związany z brakiem serwera bazy danych. A może ścieżka do binarki jest nieprawidłowa?
Dla pewności, pobierz (chyba, że już wcześniej to zrobiłeś) najnowsze Xcode (żeby mieć nowe gcc).
Wywal wszystkie MySQL-e, które instalowałeś czy to MacPortsami, czy ręcznie czy homebrew. Dobrze jest też pozbyć się pozostałości po MacPortsach (o ile je instalowałeś).
Zainstaluj MySQL przez Homebrew: brew install mysql
Nie używaj systemowego Rubiego. Zainstaluj rvm: http://rvm.beginrescueend.com/. Instalacja: wklejenie jednej linii w terminal. Instalacja Rubiego: jedna linia. Przełączenie się na zainstalowanego Rubiego - jedna linia. Nie pomijaj tego kroku, on jest bardzo krótki :).
Po przełączeniu się przez rvm, instaluj gema: gem install mysql
Homebrew w domyślnej konfiguracji + rvm ani razu mnie nie zawiodły, a wiele dziwnych rzeczy już instalowałem. Co prawda na Snow Leopardzie, ale na Leopardzie też powinno działać.
Jeśli masz zainstalowany mysql i mysql_config wykonuje się w konsoli poprawnie ($PATH zawiera ścieżke do katalogu bin z binarkami mysql) to:
sudo gem install mysql – --with-mysql-config=which mysql_config na 101% zadziała w tym przypadku
Jeśli $PATH nie zawiera katalogu, natomiast masz gdzieś mysql_config to popraw $PATH lub
sudo gem install mysql – --with-mysql-config=/ścieżka/do/mysql/bin/mysql_config
Zakładam że opcja 1 nie wchodzi w grę bo gem mysql korzysta z ENV[‘PATH’], musisz albo podać porawną ścieżkę do mysql_config albo poprawić $PATH
P.S. whereis nie korzysta z $PATH w OS X, tylko sysctl user.cs_path którego nie da się zmienić trzeba zawsze używać which.
to "sudo gem install mysql – --with-mysql-config=which mysql_config "
chyba zadziałało bez odinstalowania i instalowania na nowo czegokolwiek. Dzięki za pomoc …
Jutro posprawdzam ale jak na-razie rubymine nie krzyczy … zobaczymy
chyba przydało by się miejsce na forum coś w stylu : jak zainstalować rails + mysql + rvm + gem na [osx, liunx] i 3 cia opcja dla paralitykow windows 7 + rails +rvm +mysql