Generowanie panelu admina w Rails 3

Coś mi się widzi, że idea generowania panelu administracyjnego w merbie nie została przeniesiona do rails 3, a dla mnie to jest niecierpliwie wyczekiwany feature, więc: http://rails.uservoice.com/pages/rails3/suggestions/156784-api-for-creating-admin-interface-easily-like-django-

Głosować, bo będę gryzł.

(tak, wiem, że jest ajax scaffold, ale mi chodzi o coś solidniejszego i bardziej elastycznego - jakieś API ułatwiające tworzenie, a nie pełne rozwiązanie “wpisz linijkę, łubudu, wszystko wygenerowane”…)

Pozdrawiam

Zagłosowane (mam nadzieję, że głosy anonimowego usera też się liczą).

A może jakiś draft jakby to miało wyglądać? Ma któryś z kolegów pomysł?

Yehuda Katz ma pomysł - mi to wystarczy :wink:

A tak na serio - gdzieśtam w głowie kłębią mi się jakieś mroczne pomysły jak coś takiego mogłoby wyglądać, ale żeby to wyartykułować musiałbym to przemyśleć, najlepiej zobaczyć co potrafi django, gdzie to rozwiązanie już jest bardzo dojrzałe (bawiłem się django dosłownie kilka godzin i wygląda to bardzo fajnie, ale niestety w tak krótkim czasie nie da się poznać wszystkich wad i zalet).

Najprawdopodobniej jak już zacznie się implementacja, rozpoczną się dyskusje na ten temat i będzie można dorzucić swoje 3 grosze w postaci ticketów/patchy/pomysłów. Ja osobiście nie chciałbym nic zaczynać, bo byłby to najgorszy kawałek kodu na świecie :wink: A po gruntownych zmianach przy railsach 3 Katz i spółka na pewno będą wiedzieli jak to zrobić najlepiej, żeby było elastyczne, dobrze zintegrowane z core’em railsów i łatwe w użyciu.

Dlatego ja poczekam na rozwój wypadków.

Nawiązując do tematu - co polecacie na dzień dzisiejszy do stworzenia prostego panelu admina?

Jedyne z rozwiązań tego typu, którego używałem to ajax scaffold i średnio mi się podoba. Do szybkiego CRUDa na odwal ujdzie, jakby chcieć coś więcej zrobić, to nie bardzo sobie to wyobrażam. Reszta projektów tego typu poumierała śmiercią naturalną. Dlatego moim zdaniem trzeba cisnąć core team, żeby coś takiego napisali i wspierali. :slight_smile:

+1 dla tego co Drogomir napisał.
ActiveScaffold jest niezły, ale niezbyt elastyczny (pomimo niezłej konfigurowalności). Zdecydowanie fajnie by było mieć coś w stylu Djangowego generatora panelu adm.
W ogóle djangowa modularność mini-aplikacji byłaby w pytkę, engines to zaledwie erzac :wink:

[quote=Tomash]+1 dla tego co Drogomir napisał.
ActiveScaffold jest niezły, ale niezbyt elastyczny (pomimo niezłej konfigurowalności). Zdecydowanie fajnie by było mieć coś w stylu Djangowego generatora panelu adm.
W ogóle djangowa modularność mini-aplikacji byłaby w pytkę, engines to zaledwie erzac ;)[/quote]
W railsach 3 mają być dostępne mountable apps, czyli każdą aplikację będzie można zamontować do innej tak jak engine. W merbie mają to wprowadzić w wersji 1.1, czyli już niedługo będzie można potestować (a przynajmniej taką mam nadzieję). Każda aplikacja ma mieć swój własny namespace, żeby uniknąć konfliktów.

A na rails conf Katz i Carl Lerche będą mieli prezentację na temat mountable apps, więc zakładam, że do tego momentu planują już mieć coś działającego :wink: