Czy znacie jakieś bliblioteki(niekoniecznie w ruby) do generowania PDFów z template’ów ?
Idealnie chciałbym stworzyć serwis z api tak aby zuploadować template POSTem z placeholder’ami np: /api/template/create #=> status: ok, :id =>1
Następnie post z placeholder’ami klucz-wartosc żeby wygenerować pdfa np:
/api/template/1/pdf?name=kuba&foo=bar
Ważne, żeby wygenerowany pdf zachował formatowanie z template’a(style, tabele, obrazki itp)
Kiedyś używałem JODConverter ale widzę, że od 2012 nie jest utrzymywany.
Używałem też Prawn’a i PDFkit do generowania PDFów, ale wtedy klient nie może sobie skonfigurować sam contentu
Używam/łem w jednym projekcie do generacji PDF-ów z konfigurowalnych bloków/kawałków HTML-a, przy czym ważnym wymaganiem było to, by w wynikowym PDF-ie można było również osadzać filmy video (nie znalazłem innej biblioteki która by na to pozwalała). Żeby było śmieszniej, ‘generator’ wołany jest z projektu Railsowego
Większość narzędzi konwertuje html do pdf. Najlepiej byłoby gdyby template mógłbyć w formacie docx lub odt tak żeby użycie było user-friendly(jest do możliwe z użyciem JODconverter wspomnianym powyżej.
Ale może łatwiej jest wygenerować html przy pomocy edytora markupowego a później przekonwertować na pdf?
jeśli chcesz docx czy odt konwertowac do pdf, to polecam konwerter z openoffica libreoffice, kiedyś wykorzystałem właśnie ten konwerter z openoffica, jak libreoffice raczkowało i nie było wsparcia dla docx (pisałem jakiś czas temu generator pdf dla carrierwave z różnych plików, więc się da). Teraz powinno poradzić sobie nawet z docx, z tymże tutaj trzeba było by już głębiej pogrzebać, na poziomie wywołania komend systemowych w kodzie ruby.
@usek polecam https://github.com/pdfkit/pdfkit
Używałem go do generowania pdfów przez api w połączeniu z aplikacją angularowę. On korzysta z wkhtmltopdf, bardzo ładnie sobie z tym radził. Natomiast jeżeli chodzi o system templatów to raczej od Ciebie zależy co użyjesz pdfkit generuje z html + css.