Mam taki problem zainstalowałem rvm na gentoo jako root wykonałem
rvm install 1.9.2
rvm install rails
rvm install bundler
teraz jako użytkownik
rails new nowa_aplikacja
tworzy całą strukturę katalogów jednak nie mam dostępu do bundlera otrzymuje taki błąd
Gem::Exception: Cannot load gem at
/usr/local/rvm/gems/ruby-1.9.2-p290/cache/rake-0.9.2.2.gem] in /home/ostry/public_html/nowa_aplikacja
gdzie mam ustawić GEM PATH dla użytkownika i co jeszcze żeby hulało tak jak trzeba jako zwykły user a nie root
Oki passenger zainstalowany tylko teraz dostaje taki błąd przy restarcie apacha
Syntax error on line 18 of /etc/apache2/vhosts.d/10_dynamic_vhosts.conf:
Invalid command ‘\xc2\xa0’, perhaps misspelled or defined by a module not included in the server configuration
a w tym pliku mam taki wpis do
<VirtualHost *:80>
ServerName 123.45.67.89 // u siebie mam swoje ip
DocumentRoot /home/ostry/public_html/testowa/public
<Directory /home/ostry/public_html/testowa/public>
AllowOverride all
Options -MultiViews
i zabardzo nie wiem gdzie może być błąd
@edit
jak w katalogu aplikacji odpalę passenger start to ładnie wszystko działa pod adresem 123.45.67.89:3000 ale to chyba nie o to chodzi ?? Coś się zagubiłem z tym wszystkim znaczy passengerem ;(
Wygląd jakbyś zamiast configa miał plik wykonywalny (Invalid command ‘\xc2\xa0’). Sprawdź dokładnie czy ścieżki są poprawne. Ewentualnie - czy nie masz tam przypadkiem jakiegoś znaku spoza ASCII?
EDIT
Tak - ‘\xc2\xa0’ to jest jakaś spacja, ale nie ASCII-spacja - pewnie robiłeś kopiuj-wklej ze strony, gdzie była niełamiąca spacja, albo coś w tym stylu.
Oki fakt było robione to metodą kopiuj wklej . Po przepisaniu działa jak trzeba jest jeszcze tylko jeden problem.
Po uruchomieniu passenger start w folderze aplikacji wszystko ładnie chodzi . Natomiast jak odpalam to przez apache to do puki jest polik w folderze public index.html to jest oki i go pokazuje ale po sunięciu go wyskakuje błąd z pliku 500.html
w pliku routers.rb mam ustawione root to: “welcome#index” i powinno śmigać a tu coś jeszcze jest skopane
Mam nadzieję że to już ostatni problem związany z uruchamianiem aplikacji
Ps. Szczególne podziękowania dla @apohllo za pomoc !
Może to głupie pytanie ale w wątku nic na ten temat nie pisałeś: masz utworzony kontroler welcome z metodą index?[/quote]
Fakt nie napisałem ale kontroler jest utworzony ;). Jak w przeglądarkę wpiszę www.domena.pl/welcome/index to nic nie zmienia dalej jest błąd 500
A zrestartowałeś aplikację po wprowadzeniu zmian (touch tmp/restart.txt)?
Poza tym to passenger uruchamia aplikacje w trybie produkcyjny “by default” - czy masz utworzoną bazę, etc? Zajrzyj do log/production.txt.
Pierwsza sprawa nie było bazy _production pomogło polecenie RAILS_ENV=production rake db:create, potem pojawił się błąd
z kompilacją asset pomogło bundle exec rake assets:precompile. I w tym momencie wszystko ładnie śmiga.