Git deploy i database.yml

Mój lokalny database.yml ma inną zawartość niż ten który mam na działającej produkcji.
Lokalnie uruchamiam w trybie develop. na produkcji w production.

Po git push origin master, wysyła się również ten lokalny plik database.yml i wtedy kicha. Jak dodam go do .ignore to się nie wysyła, ale wtedy znika ten na produkcji i też kicha, bo nie działa projekt.
Zawsze można dostosować plik lokalny to tego jak na produkcji i uruchamiać serwer w trybie development,

ale może jakoś coś z gitem można zrobić, żeby się ten plik nie wysyłał, a ten na produkcji nie usuwał ?

[quote=tpl]Mój lokalny database.yml ma inną zawartość niż ten który mam na działającej produkcji.
Lokalnie uruchamiam w trybie develop. na produkcji w production.

Po git push origin master, wysyła się również ten lokalny plik database.yml i wtedy kicha. Jak dodam go do .ignore to się nie wysyła, ale wtedy znika ten na produkcji i też kicha, bo nie działa projekt.
Zawsze można dostosować plik lokalny to tego jak na produkcji i uruchamiać serwer w trybie development,

ale może jakoś coś z gitem można zrobić, żeby się ten plik nie wysyłał, a ten na produkcji nie usuwał ?[/quote]
Wywal plik z repozytorium, wsadź do .gitignore. Na produkcji stwórz prawidłowy plik database.yml. Przy git pull plik się nie nadpisze i nadal tam będzie.

Dzieki