Git

Witam,

Jarosław Zabiełło napisał dzisiaj na blogu o nowej wersji Merba. To co mnie zaskoczyło to przejście z subversion na git. Poczytałem trochę w sieci i bardzo zainteresował mnie fakt, że z gitem łatwiej jest panować nad aplikacją z dużą ilością gałęzi. Muszę przyznać, że w subversion zawsze bronię się do ostatniej chwili z używaniem branches - ich tworzenie i synchronizacja zawsze była dla mnie bolesna.

Używa ktoś gita? Jeżeli tak, to jakie są wrażenia?

[quote=drogus]Witam,
Używa ktoś gita? Jeżeli tak, to jakie są wrażenia?[/quote]
Ja robilem podejscie do gita, ale poleglem. Nie bylem zbyt zdeterminowany i nie chcialo mi sie pojmowac nowej konwencji commitow ktore trzeba pushnac do repozytorium itd. Jezeli mozesz odrzucic wszystkie przyzwyczajenia z systemu kontroli wersji to moze warto sprobowac z gitem.

Natomiast jezeli chodzi o mergowanie pomiedzy branchami (dokladniej z trunka do branchy) to fajnie sie spisuje svnmerge.py ktory jest w contribie do svna. Krotkie info o svnmerge bylo na moim blogu: http://blog.temp.rsc.pl/2007/01/01/jak-sobie-ulatwic-pisanie-aplikacji/

PS. o to juz rok jak go uzywam :slight_smile: - dziala i jeszcze mnie nie zawiodl :slight_smile: