Witam.
Jestem nowy w świecie ruby on rails, a dokładniej to dopiero rozpoczynam z tym swoją przygodę. Od razu też powiem, że obecnie pracuję w branży telekomunikacyjnej a programowaniem zajmuję się hobbistycznie, przynajmniej na dzień dzisiejszy. Więc moja wiedza w tym temacie jest bardzo ograniczona, choć łapałem się już podstaw wielu języków i jakieś tam proste konsolowe programiki mam za sobą; choćby C++, C#, python, java o pascalu nie wspominam nawet, oraz jakieś tam proste aplikacje webowe w php czy też asp. Nie wiem dlaczego tak skaczę z kwiatka na kwiatek, może dlatego, że nie zajmuję się tym zawodowo… Od jakiegoś czasu interesuje się właśnie railsem, naoglądałem się filmików na youtube i trochę o tym poczytałem. Pracuję na windows 7 64bit obecnie i oczywiście railsa udało mi się zainstalować i stworzyć swój pierwszy projekt.
No i teraz pytanko, ponieważ od wczoraj zamęczam umysł próbą zrozumienia http://ruby.railstutorial.org/ruby-on-rails-tutorial-book , zamęczam ponieważ trochę angielski mnie ogranicza, ale to się wytnie.
Pierwsze pytanie jakie mi się nasuwa to: Co to jest ten Git i o co chodzi z tą kontrolą wersji? Czy takiemu początkującemu laikowi to się do czegoś faktycznie przyda?
Przydać teraz, ewnie się nie przyda, ale w bliskiej przyszłości już tak, kiedy chociażby zauważysz, że coś spartoliłeś i będziesz chciał się cofnąć do pewnego punktu bez manualnego kasowania i zmieniania.
Wystarczy wyszukać i już pierwszy wynik dużo Ci powie… http://pl.wikipedia.org/wiki/System_kontroli_wersji
Dzięki za szybką odpowiedź, znalazłem dzięki niej http://git-scm.com/book/pl , poczytam i myślę rozjaśni mi się umysł co do przydatności tego Gita.
Jeśli pojawią się jakieś pytania odnośnie mojego postępu z railsem to będę pytał znowu.
Na Twoim miejscu zainstalowałbym sobie virtualboxa (https://www.virtualbox.org/) i na nim postawił linux’a. Prędzej czy później windows stwarza problemy. Większość fajnych materiałów do nauki jest po angielsku, więc będziesz się musiał z tym oswoić :).
Co do linuxa na virtualboxie to oczywiście już o tym myślałem, ale zanim zacznę tak się w to zagłębiać, że będzie potrzebny mi do tego inny system operacyjny to trochę czasu pewnie minie Jak na ten moment to wydaje mi się, że windows wystarczy do poznania i oswojenia się z podstawami. Podstawy Gita dzisiaj przyswoiłem i teraz już nie zadam głupiego pytania co to jest system kontroli wersji i czym się różnią systemy scentralizowane i rozproszone jak GIT
Choć faktycznie do małych projektów stosowanie tego wydaje się być śmieszne, no ale gdy planuje się większy projekt i jego powstanie zajmie o wiele więcej czasu, to narzędzie oczywiście idealne i niezastąpione.
Chyba, że natrafisz na jakiś windowsowy fakap i się zniechęcisz
Bynajmniej! Pierwsze co robię, gdy tworzę jakikolwiek projekt, to “git init”. Chociażby dlatego, żeby mieć szybki backup na githubie, mieć historię zmian, móc w razie czego wrócić, jak coś naprawdę spieprzę.
Jeśli korzystasz z Chrome’a to polecam wtyczkę Instant Translate - ułatwia tłumaczenie bez odrywania się od tekstu.
A no postaram się nie zniechęcić zbyt szybko zazwyczaj to co wydaje się być strasznie trudne do obejścia na pierwszy rzut oka, później okazuje się czymś banalnym
Właśnie sobie zainstalowałem, dzięki za info, na pewno lepsze niż przeskakiwanie na inną kartę z translatorem.
No a w między czasie pojawił się kolejny mały problemik który staram się jakoś obejść ale nie za bardzo wiem co robię źle. A dokładnie przy próbie użycia komend:
bundle update
bundle install --without production
wyskakuje mi w wyniku tych komend jakiś błąd:
Errno::EACCES: Permision denied - C:/Ruby193/bin/rake.bat
An error occurred while installing rake <10.0.3>, and bundler cannot continue.
Czyli jakiś problem z instalacją rake… zastanawia mnie tylko jedno, gdyż myślałem, że komenda bundle update i bundle install tyczy się pliku Gemfile który zostaje wygenerowany w głównym katalogu mojego projektu i po każdej zmianie w tym pliku, czyli dopisaniu mu innych gemów powinienem użyć tej komendy aby dopisała mi podane biblioteki do projektu. Tylko, że w moim Gemfile nie widze nigdzie rake, więc dlaczego mam błąd z niby nieudaną próbą zainstalowania go?
Rake to Ruby’owy Make (Ruby Make) służący do wielu poleceń związanych m. in. z Railsami (jak choćby migracje). Właśnie zaczynają się Twoje problemy z Windowsem.
Spróbuj na początek uruchomić komendę jako administrator, chociaż to na 90% złe rozwiązanie.
Ok już sobie z tym błędem poradziłem Wystarczyło usunąć z C:/Ruby193/bin/ pliki rake i na nowo poleceniem;
gem install rake -v 10.0.3 zainstalować