Jak chcecie w takich warunkach prowadzić biznes?[/quote]
Chciałbym wiedzieć jaką przewagę nad Shelly Cloud ma Oktawave w tym temacie wobec poniższych wpisów:
[quote=http://www.oktawave.com/regulations.html]3.2 The Operator does not guarantee availability of the Services, continuity of operations, failure-free operation and performance of the Service System (or particular functionalities thereof) or safety of the data used by the User in connection with the use of the Service.
3.9. The Operator shall not be liable for any loss caused to User’s or third party property, including loss of any data.
3.10. The Operator does not guarantee that the use of the Service will meet the User’s requirements. The Service is not covered by any guarantee or assurance regarding its quality or reliability.[/quote]
[/quote]
Sprytnie, ale niestarannie. Otóż nasza przewaga jest taka, że jesteśmy w fazie bety: http://www.oktawave.com/pl/testy-beta.html. Ograniczenia znikną, kiedy nie będziemy w fazie bety.
[quote=Bragi]Reliability nie możesz uzyskać ze stabilnych pakietów. System i tak padnie, choćby miał korzystać ze stabilnej jak skała dystrybucji. Jedyne czego można być pewnym, to że padnie. W Shelly bierzemy to pod uwagę od pierwszej chwili. To co zapewnia wysoką dostępność to rozproszenie aplikacji i systemy redundantne - np. dodana niedawno replikacja baz danych na wiele instancji.
Cieszę się z konkurencji, zawsze motywuje to do dalszego rozwoju. W Oktawave znalazłem potwierdzenie, że wyróżniki Shelly: nowoczesność, łatwość użycia, zarządzanie z terminala były dobrym wyborem.[/quote]
A nie uważacie, że trochę na wyrost jest nazywanie standardów wyróżnikami? To, co dla Was jest ekscytacją, dla nas jest normą:
A nasi użytkownicy mogą sobie zainstalować, co im się podoba, ponieważ dajemy im pełną kontrolę. Atakowanie nas faktem, że nie mamy najświeższych paczek… Well. Za chwilę zrobimy template z takimi paczkami i co Wam pozostanie? Życzymy powodzenia.
Dokładnie. Zainstalujcie defaultowo rvm i każdy sobie łatwo poinstaluje co potrzebuje. Pisanie, że oferujecie Ruby 1.8.7 i Rails 2.3.5 jest błędem, bo może jedynie negatywnie nastawić (ruby) klienta. Jak zresztą widać.
Oktawave, Bragi: te przepychanki chyba żadnemu z Was klientów nie przysparzają.
Dokładnie. Zainstalujcie defaultowo rvm i każdy sobie łatwo poinstaluje co potrzebuje. Pisanie, że oferujecie Ruby 1.8.7 i Rails 2.3.5 jest błędem, bo może jedynie negatywnie nastawić (ruby) klienta. Jak zresztą widać.
Oktawave, Bragi: te przepychanki chyba żadnemu z Was klientów nie przysparzają.[/quote]
Dzięki za radę. Wszelkie dalsze sugestie również weźmiemy pod uwagę i na pewno podzielimy się z Wami “świeższym” produktem.
Chmura w której muszę sobie i tak sam wszystko poinstalować? I pewnie jeszcze droższa i słabsza od dedyka w hetznerze czy ovh gdzie, podobnie jak u Was, muszę sobir wszystko poinstalować?
Albo inaczej: czemu Oktawave, a nie np. EC2? Gdzie też muszę sobie wszystko postawić, ale raz, a potem kolejne instancje z tego samego obrazu robię jednym kliknięciem? To nie wrogość, po prostu chciałbym wiedzieć w jaki segment rynku celujecie. Bo ja na razie coś tego nie widzę.
(nie wspominam o Heroku, gdzie wszystko już mam i tylko czeka na git-push, albo chociażby Shelly Cloud gdzie czeka na cap deploy)
Chmura w której muszę sobie i tak sam wszystko poinstalować? I pewnie jeszcze droższa i słabsza od dedyka w hetznerze czy ovh gdzie, podobnie jak u Was, muszę sobir wszystko poinstalować?
Albo inaczej: czemu Oktawave, a nie np. EC2? Gdzie też muszę sobie wszystko postawić, ale raz, a potem kolejne instancje z tego samego obrazu robię jednym kliknięciem? To nie wrogość, po prostu chciałbym wiedzieć w jaki segment rynku celujecie. Bo ja na razie coś tego nie widzę.
(nie wspominam o Heroku, gdzie wszystko już mam i tylko czeka na git-push, albo chociażby Shelly Cloud gdzie czeka na cap deploy)[/quote]
Tomash, większość Twoich “zarzutów” to po prostu brak wiedzy. My Ciebie możemy oczywiście przekonywać, wyjaśniać etc. (Nie przeczytałeś materiałów z powyższych linków, prawda?). Ale będziesz to odbierał jak marketing i perswazję. Dlatego przygotowaliśmy dla użytkowników tego forum specjalny kod:
W naszym systemie jest już kilka aktywowanych kont z tego kodu. Ale jeśli chcesz, żebyśmy Cię aktywowali ręcznie, przy rejestracji zaznacz opcję Nie mam kodu. Dzięki.
@Oktawave: Dzięki za kod, wygląda to całkiem nieźle. Co do zapewniania konkretnej wersji Railsów to nie przejmowałbym się tym na waszym miejscu tak jak już inni pisali powyżej bo każdy używa innej i instaluje sobie sam za pomocą bundlera. Wsparcie dla konkretnej wersji Ruby może być przydatne choć tu jest podobnie - każdy używa innej więc musielibyście wspierać wszystkie (albo najważniejsze releasy 1.8.7 i 1.9.2/3)
Część osób automatyzuje sobie setup i deployment aplikacji za pomocą narzędzi takich jak Chef/Puppet więc możecie ewentualnie albo pomyśleć o jakimś wsparciu dla nich (np. hosted chef server albo wydanie i utrzymywanie open sourcowych chef-cookbooks gotowych do użycia na waszej platformie - to byłby bardzo duży plus dla mnie na przykład. Cookbook’ów nie tylko dla Rubiego/Railsów ale również Python’a, PHP i całej reszty powiązanych usług (bazy danych, email, monitoring, backup etc.).
Na pewno dużym plusem dla polskich użytkowników są polskie adresy ip i świetne pingi z PL, nie wiem jak z cennikiem, jeśli będzie podobnie do AWS ale z wydajnością jak tutaj http://www.oktawave.com/pl/wydajnosc.html to wróżę sukces (EC2 nie zachwyca stosunkiem ceny do wydajności).
Przydałby się większy wybór dystrybucji (np. Ubuntu 12.04 LTS).
W przyszłości możecie pomyśleć o wsparciu MongoDB/Redisa jako usługi. Przydałby się też odpowiednik Route 53 i SES’a.
Ja od siebie tylko dodam, że chyba nie mamy żadnej sensownie dużej aktualnie rozwijanej aplikacji która zadziała na Debianie Stable / Ruby 1.8.7. Ruby niestety zapierdala i wygrywa ten, kto ma najnowsze wersje dostępne. Ale to nie tylko Ruby, to samo tyczy się bibliotek systemowych czy narzędzi typu ImageMagick.
Proponuję powzorować się na Heroku, nie wiem co tam siedzi w sensie Linuksa, ale mają kilka stosów. Nadal możęsz użyć stosu z jakimś starszym Linuksem i 1.8.7, ale to jest jakaś archeologia.
Idealnie by było mieć Ubuntu 12.04 LTS + Bundler + wybór kilku najpopularniejszych wersji Rubiego (z MRI to 1.8.7, 1.9.2 i 1.9.3 w tym momencie, w miare nowe patchlevele).
Edit:
Platforma wygląda po bliższym przyjrzeniu się dość ciekawie. Ciekaw też jestem jak będzie z wydajnością kiedy maszyny już się trochę wypełnią (o ile się wypełnią) klientami. Jeśli mam na wirtualce Roota to rzeczywiście mogę sobie zainstalować dowolną wersję Ruby / bundlera i powinno banglać. Nadal jednak jakoś szczególnie podniecony nie jestem, używam Heroku bo jest wygodne, ale większość serwisów prędzej czy później migruję na dedyki…
@Oktawave Miałem to napisać wcześniej, ale jakoś wyleciało mi z głowy - na tych zestawieniach przydałoby się zaznaczyć na jakim typie instancji na EC2 to testowaliście.