has_many :through, i wyświetlanie rezultatów

Witajcie. Mam taki problem.
Student należy do Klasy (nie class, tylko do takiej szkolnej klasy;) ) a klasa jest połączona przez has_many z Przedmiotami.
Oceny natomiast należą do przedmiotu.
chcę teraz uzyskać taki rezultat:

[quote]- Jan testowy
Przedmiot 1: Ocena,ocena,ocena
Przedmiot 2: Ocena,ocena,ocena
-Jasiu tester
Przedmiot 1: ocena,ocena,ocena
Przedmiot 3: ocena,ocena,ocena[/quote]
Potrafię wyświetlić użytkowników, jego przedmioty, jednak nie potrafię w sensowny sposób wyświetlić ocen, które należą do danego przedmiotu (tzn jedyny sposób, jaki mi przychodzi do głowy to coś takiego:

for ocena in oceny if ocena.id_przedmiotu == przedmiot.id # wyswietl ocenę end end
czy jest jakiś lepszy sposób, niż przelatywanie wszystkich ocen użytkownika, przy każdym przedmiocie? średnio optymalne rozwiązanie…
z góry dzięki za odpowiedzi

Wyspałeś się dziś? :wink:

nie, żyję kolokwiami :smiley: (dzisiaj jedno, jutro dwa :smiley: - ale czasu na railsy nigdy brak :slight_smile: )
wracając do sedna sprawy- możliwe, że gdy skończy się ten gorący okres, to będę mógł powiedzieć, że problem jest banalny - ale w chwili obecnej utknąłem.
mam coś takiego:

for student in @students for lesson in student.lessons <h3><%= lesson.name %></h3> <% for grade in student.grades %> <% if grade.lesson_id == lesson.id %> <b><%= grade.num %></b> <% end%> <% end %> end end
przy czym ten ostatni for z oceną to imo zUo, i pytanie właśnie, jak go zastąpić czymś normalnym

//pod koniec pisania tego postu, przyszło olśnienie:
lesson.grades.
EOT,czerwieniąc się ze wstydu(specjalnie nie kasowałem całego mojego wyższego wywodu, jako dowód, że nawet pijąc yerba mate ciało się czasem domaga snu :smiley: )

No to już rozumiesz moje pytanie :smiley: