Heroku

Witam wszystkich, mam maly problem mecze sie troche z tym i nie moge sobie dac rady. Otoz stworzylem stone ktora u mnie na komputerze dziala jak trzeba. Problem pojawia sie po uploadzie na Heroku. Problem jest o tyle dziwny ze stworzylem 2 podobne mechanizmy i jeden z nich dziala a drugi nie. Otoz mam dodawanie komentarzy i dodawanie do przyjaciol w obu przypadkach renderuje form’a i wysylam dane.

Tak wyglada form dla komentarzy:

[code]<%= form_for Post.new do |f| %>
<%= hidden_field_tag(:id_owner, @profil.id) %>
<%= f.text_area :comment %>

<%= submit_tag "Comment" %>

<% end %>[/code]
Kontroler komentarzy

[code] def create
# @post = Post.new(params[:post])
@post = Post.new(params[:post])
@post[:id_sender] = current_user.id
@post[:id_owner] = params[:id_owner]
respond_to do |format|
if @post.save

…[/code]
A tak przy dodawaniu do przyjaciol

<%= form_for Friendlist.new do |f| %> <%= hidden_field_tag(:id_friend, @profil.id) %> <%= hidden_field_tag(:id_user, current_user.id) %> <%= submit_tag "Add to friend" %> <% end %>
Kontroler przyjaciol

[code] def create
@friendlist = Friendlist.new(params[:friendlist])
@friendlist[:id_user] = params[:id_user]
@friendlist[:id_friend] = params[:id_friend]

respond_to do |format|
  if @friendlist.save[/code]

W teori dodawanie do przyjaciol powinno rowniez dzialac ale z nieznanym mi przyczyn tak nie jest, probowalem juz wielu dziwnych kombinacji ale na Heroku wciaz nic to nie daje. Bylbym wdzieczny gdyby ktos mogl mi pomoc :wink:

Tu jesli ktos by chcial odnosnik do gita https://github.com/metrox/jquery-mobile

Ech ;]

A jakiś błąd się pojawia?

form_for Post.new nie najlepszy pomysł, powinno być form_for @post, a w kontrolerze w akcji new @post = Post.new, coo to jest @profil.id i gdzie to inicjujesz

Chyba sztbciej bedzie jak na git sprawdze co ty tam masz

PS. Poczytaj o .gitignore bo się tego przeglądać nie da :stuck_out_tongue:

nie chcę dodawać nowego wątku, więc zapytam tutaj (temat adekwatny do problemu :stuck_out_tongue: ), otóż, czy w darmowym planie na heroku można mieć jakąś (nawet małą) bazę postgresql? Jak ją skonfigurować? czy potrzebuję jakieś dodatkowe gemy? Jedyne co znalazłem to info, jak uruchomić dla swojej aplikacji postgresa jako add-on (link: http://devcenter.heroku.com/articles/heroku-postgresql#installation ), ale przy inicjalizacji trzeba wybrać plan (płatny) dlatego też pytam, czy istnieje darmowe rozwiązanie :confused:

Za darmo masz 5mb, w gemfile do grupy :development dodajesz gema ‘pg’. Podczas commitowania Heroku konfiguruje Twoją bazę do swojego Postgresa. Tutaj więcej info.

Z tym 5mb to troche ściema jest, sam miałem baze ~ 25 mb i nie było problemu.