Napisałem mini stronę, która po wypełnieniu formularza ma go przesłać meilem na podany adres. Testowałem to na gmailu wszystko było w porządku, jednak gdy chciałem przejść na docelowy email(który jest założony na home.pl) , zaczęły się problemy. Próbowałem już wszystkich możliwych ustawień i nic. Czy ktoś już może kiedyś ustawiał action mailera pod home i pamieta jaki port ustawial czy umożliwial :enable_starttls_auto => true , jaka metodę identyfikacja (plain czy login). W moim kodzie ustawienia wyglądają tak:
W konfiguracji mailera możesz wybrać dwie metody: SMTP albo sendmail.
Ta pierwsza, (jej właśnie użyłeś) oznacza, że Railsy będą próbowały nawiązać połączenie z serwerem adresata i przekazać mu maila.
Metoda “sendmail” oznacza, że Railsy wywołają program ‘sendmail’ i to już on się zajmie wysyłaniem poczty.
Metoda SMTP oznacza, że każdy serwer stosujący np. greylisting odrzuci twoją przesyłkę. Sendmail zaś będzie próbował do skutku i w końcu dostarczy.
O szczegóły jak i gdzie ustawić te metody pytaj googla, albo ktoś tutaj Ci podrzuci rozwiązanie. Ja ciągle siedzę w railsach 1