Jak w tytule, czy zna ktoś z Was jakiś sprawdzony darmowy/tani hosting wspierający jruby? bo z tego co wiem Heroku nie posiada tej właściwości… Z góry dziękuję za zainteresowanie oraz wszelkie odpowiedzi, pozdrawiam.
Próbowałeś na MegiTeam? Podobno niektórzy uruchamiają tam aplikacje napisane w Javie. Link w moim podpisie Warto również napisać do nich i zapytać
Ok, to AppEngine względem dokumentacji faktycznie powinno się nadać, dziękuję Ale tu rodzi się kolejny problem… Otóż jest co prawda zgrabnie opisany tutek jak się za to zabrać: http://code.google.com/intl/pl/appengine/docs/java/gettingstarted/ ale nie ogarniam. Problem leży w tym że ja mam już gotową appkę i teraz pytanie gdzie w takim razie powinienem ją wrzucić i odpalić upload żeby to wszystko działało? do /war ? Jeśli tak to w jaki sposób, na chama jak leci (tak samo jak wygląda drzewo katalogu) czy coś trzeba pozmieniać? Czy jest ktoś kto już się tym kiedyś zajmował i może mi udzielić podpowiedzi? Z góry byłbym bardzo wdzięczny, pozdrawiam!
edit:
próbowałem wrzucić apkę do war, i odpalać appcfg.cmd update war z konsoli, ale niestety error:failed to compile jsp files… Ktoś wie jak sobie z tym poradzić?
To jest tylko pozornie dobra rada
W skrócie: musisz używać BigTable zamiast sensowniej wspieranych baz danych.
a tak nie w skrócie? w życiu nie słyszałem o BigTable, jak się do tego zabrać? przepraszam za namolność, ale walczę z tym od rana i chyba wolę narazić się na wyzwiska w stylu “użyj mózgu/google i nie zawracaj dupy” licząc że gdzieś tam jest ktoś kto znajdzie chwilę by mi pomóc, niż nie spróbować, nie zapytać i męczyć się z tym kolejne długie godziny, po wcześniejszych poczynaniach sądząc - zapewne bez rezultatu… pozdrawiam.
No właśnie.
Dlatego też mówię że AppEngine to kiepski pomysł
Rozglądaj się wśród hostingów javowych, a nie rubiowych. Zasadniczo aplikacja w JRuby to po prostu plik .war, który ładujesz do kontenera jak każdą webową aplikację javową.