Cześć!
Jak uważacie jak wygląda obecnie i jak będzie kształtował się w najbliższej przyszłości rynek dla początkujących w Ruby, Ror jeśli chodzi o staże i pozycje juniorskie? Od października uderzam na studia informatyczne z nastawieniem, na samodzielną naukę programowania i szybkie znalezienie pracy. Zainteresował mnie Ruby i Python, ale zacząłem przeglądać oferty pracy (szczególnie Poznań, bo to aktualnie mieszkam) i nie ma tego zbyt dużo w porównaniu do Javy, C#, js. Domyślam się, że jest na te pozycje również więcej chętnych. Spotkałem się też z różnymi sprzecznymi głosami. Jedne mówiły, że pracy w Rorze łatwo znaleźć pracę jako początkujący, inne, że lepiej się w ogóle w niego nie pchać. Prosiłbym więc o jakieś nakreślenie sytuacji.
Dobre pytanie Moja opinia może nie będzie popularna ale szczera Ja na Twoim miejscu nie uczyłbym się RoR. Oczywiście praca jest i pewnie ciągle będzie ale trochę się pozmieniało na rynku. Zdecydowanie więcej ofert jest związanych z utrzymaniem/refaktoringiem istniejących systemów niż z tworzeniem nowych. Tym samym są to raczej oferty dla mid-seniorów niż dla juniorów.
Po 10 latach pracy w RoR zrobiłem sobie roczną przerwę i pracowałem jako junior-mid React/Node/Blockchain. Myślę, że łatwiej być juniorem w JS niż w RoR. Łatwiej znaleźć pracę na miarę swoich możliwości. Do tego można próbować w różnych obszarach: frontend, backend, mobile, blockchain. Ze znajomością RoR właściwie robi się głównie backend aplikacji webowych i ciężko się z tego “wydostać”. Python daje trochę więcej możliwości.
Na Twoim miejscu zająłbym się JS (full-stack) albo Python’em. Oczywiście jeśli wybierzesz jednak RoR to nie będzie zła decyzja.
A to programowanie Blockchaina to w Pythonie?
Nie chcę tutaj pisać o blockchainie bo to trochę off-topic ale zasadniczo Python jest ok jeśli chodzi o blockchain. Chociaż zdecydowanie lepsze są np. C++, Golang, Node ale temat jest trochę bardziej złożony Jak Cię interesuje to napisz na priv.
A cały czas myśląc o możliwościach zostania juniorem co myślisz o nowych technologiach Elixir, Phoenix, Go i mobilnych Swift, Kotlin? Tutaj też ofert za dużo nie widać, ale skoro technologie dość młode to ich rynek teoretycznie powinien rosnąć.
Niby tak ale zawsze warto patrzeć na inne wymogi przy takich ofertach. Może być tak, że na juniora Elixir będziesz też potrzebował być np. juniorem JS i Ruby. Rzadko kiedy jest tak, że znajomość niszowej technologii wystarczy. Przekonałem się o tym szukając pracy w “blockchainie”.
Myślę, że z tych podanych języków to pewnie Go mógłby być najlepszy.