Chciałbym poznać Wasze opinie na temat implementacji forum na stronie.
Zależy mi na tym, żeby użytkownik nie musiał logować się dwa razy, mam stworzony model user w aplikacji RoR i chciałbym to zgrać z forum.
Istnieją gotowe rozwiązania typu rForum, savage-beast, altered-beast, ale wszystkie zdają się przerostem formy nad treścią(może się myle, jeżeli tak to skorygujcie mnie), są trudne i mozolne w konfiguracji.
Najpopularniejszego phpBB musiałbym mocno przystosowywać do mojej aplikacji, a chcę mieć bezpośrednie połączenie między forum a aplikacją(dla wielu modeli chciałbym tworzyć od razu wątki na forum).
Może z Waszego doświadczenia jesteście w stanie mnie naprowadzić?
Ja zawsze piszę forum sam. Jest to proste i szybkie, według mnie dużo szybsze niż dostosowywanie jakiś gotowych rozwiązań nie daj boze jeszcze w php pod siebie.
Na poczatek wystarczy bardzo proste forum. i zazwyczaj na tym koncze, bo tak na prawde kto potrzebuje i uzywa tych bajerow z gotowych produktow jak zbieranie expa, rang itp?
Napisanie forum to ile 30 minut? 3 modele, kilka linik w widoku, relacje i jest. Nie wiem jaki sens ladować się w gotowe fora, chyba, że na prade potrzebujesz jakis bajerow, a forum bedzie sobie spoczywalo gdzies jako samodzielny twor, a nie czesc serwisu.
W tym momencie główna różnica jest taka, że Engine’u nie da się odpalić samodzielnie, bez zamontowania do aplikacji. W teorii mountable apps mają być pełnoprawnymi aplikacjami, które można odpalić zarówno samodzielnie jak i podmontować w innej aplikacji. Oprócz tego w tym momencie klasy Engine i Application dzieli już coraz mniej
Zostało mi jeszcze trochę czasu do konca rubysoca, w czasie którego chciałem uderzyć w ostatni punkt jaki chciałem zrealizować, tzn. umożliwić montowanie całych aplikacji, ale Jose i Yehuda twierdzą, że w tym momencie trzeba dać trochę czasu na pobawienie się nowymi możliwościami Engine’ów i dopiero po przetestowaniu w boju zdecydować co dalej z tym robić.
Jeszcze do MountableApps przydało by się zaimplementować coś w stylu ‘ActiveUser’ - interface, który by ustalał api dla modelu ‘User’ i ‘Permisions’. Spełnienie takiej implementacji dało by gwarancję, że połączone aplikacje będą działać. Co o tym sądzicie?
Wydaje mi się, że o coś takiego Sławoszowi chodzi, ale musi to się stać standardem, żeby nie było problemu z montowaniem dowolnego engine’u.
Kiedyś Katz założył taką grupę “Rails reusable apps”, na której o takich rzeczach zaczęły się dyskusje, ale ze względu na brak implementacji w tamtym czasie, została pożarta przez spamerów i zapomniana. Będę musiał powalczyć o jej wskrzeszenie