app1 Processing by SessionController#forgot_password as */*
app1 Parameters: {"username"=>"apohllo@o2.pl"}
app1 WARNING: Can't verify CSRF token authenticity
app1 Completed 200 OK in 15ms (Views: 0.2ms | ActiveRecord: 10.6ms)
sidekiq 2013-02-26T14:35:46Z 9929 TID-12cp8w Jobs::UserEmail JID-1ff2390caf95b69578c603e6 INFO: start
app1
app1 Sent mail to apohllo@o2.pl (600ms)
sidekiq 2013-02-26T14:35:46Z 9929 TID-12cp8w Jobs::UserEmail JID-1ff2390caf95b69578c603e6 INFO: done: 0.641 sec
Wygląd że mejl jest wysyłany. Shellycloud jest dość oszczędne jeśli chodzi o informacje na temat serwera poczty. Więc nie wiem, jak to dalej zdebugować.
To jest tylko info o tym, że ActionMailer puścił maila, stawiam, że może być coś nie tak z configiem.
Patrzymy, generalnie mail leci z info@discourse.org i jest odrzucany, bo SPF nie jest ustawiony.
Dodaliśmy ticket na to, żeby logi z maila były dostępne dla użytkowników.
To jeszcze dopytam o politykę branchów/deploymentu, bo nie do końca się w niej odnajduję.
Rozumiem, że zmiany związane z forum docelowo trafiają do brancha “forum” (a nie master?)
Przy tym założeniu nie bardzo wiem, jak zrobić deploy na shelly, bo ona (chmurka) bierze tylko zmiany widoczne w master.
Czy ktoś może mnie oświecić w tym temacie?
[quote=apohllo]To jeszcze dopytam o politykę branchów/deploymentu, bo nie do końca się w niej odnajduję.
Rozumiem, że zmiany związane z forum docelowo trafiają do brancha “forum” (a nie master?)
Przy tym założeniu nie bardzo wiem, jak zrobić deploy na shelly, bo ona (chmurka) bierze tylko zmiany widoczne w master.
Czy ktoś może mnie oświecić w tym temacie?[/quote]
Ja bym zrobił tak, żeby deployowalny kod był na masterze i wtedy będzie prościej z deployami.
Póki co możesz użyć czegoś takiego:
git push shelly forum:master # zakładając, że shelly to remote dla shellycloud
[quote=drogus][quote=apohllo]To jeszcze dopytam o politykę branchów/deploymentu, bo nie do końca się w niej odnajduję.
Czy ktoś może mnie oświecić w tym temacie?[/quote]
Ja bym zrobił tak, żeby deployowalny kod był na masterze i wtedy będzie prościej z deployami.
Póki co możesz użyć czegoś takiego:
git push shelly forum:master # zakładając, że shelly to remote dla shellycloud
[/quote]
Generalnie zgadzam się z Tobą, bo będzie zamieszanie jak czym innym będzie branch master na shelly a czym innym na githubie i lokalnie. Niech się chłopcy z Shelly wypowiedzą.
Zmieniłem notification email na info@forum.shellyapp.com przez panel administracyjny i zrobilem redeploy. Przetestowałem i maile dochodzą.
Wydaje mi się że master powinnien być zawsze deployowalny.
Dopiero teraz doszedł do mnie mejl - czy coś jeszcze zmienialiście?
Tak czy owak, fajnie, że wreszcie mam dostęp do tego forum
No i co z tym nowym forum? Coś się dzieje? Czy zdechło?
Miałem wczoraj chwilę czasu i postawiłem discourse na shellycloud od początku na wersji, na której stoi obecnie discuss.emberjs.com. Wygląda na to, że działa ok. Do logowania z facebookiem i twitterem trzeba zmienić ustawienia i wrzuciłem tam odpowiednie dane, ale dalej coś nie działało, więc po prostu zostawiłem w konfiguracji możliwość logowania się tylko poprzez google’a albo login/hasło. Później można będzie spojrzeć też na githuba.
Dalsze kroki teraz to skończenie migracji danych. Zajmował się tym Paweł, ale ze względu na brak czasu ktoś musiałby to dokończyć. Ja być może będę miał trochę czasu w weekend, ale nic nie obiecuję, jeżeli są inni chętni, to zapraszam do kontaktu.
Pozostaje jeszcze kwestia uruchomienia clockwork i ew. innych gemów, które nie działają na shellycloud, tutaj to już zależy od zasobów czasowych teamu shellycloud.
Cześć, wsparcie dla clockworka już mamy. Dodam do Cloudfile i zrobię deploy.
Zarejestrowałem się testowo Szkoda, że nie można się zarejestrować od razu z konta google, bo brak hasła i pól na hasło. Dobrze rozumiem, że docelowo będzie baza użytkowników stąd zmigrowana?
Jakiś czas temu przyglądałem się temu skryptowi i szczerze powiem, że mnie trochę odrzucił, ale to pewnie efekt przyzwyczajenia do phpBB i podobnych. Ale na drugi rzut oka, to może faktycznie taka formuła sprawdzi się bardziej niż tradycyjne forum ze sztywnym podziałem na forum-subforum-temat-post.
Ostatnio były jeszcze problemy z logowaniem, ale okazało się, ze to wina włączonego varnisha. Dodałem też możliwość rejestracji używając konta githubowego.
Tak, wszystkie dane będą przerzucone.
Postawiłem sobie Discourse produkcyjnie na serwerze. Super sprawa, niemniej wymaga pamiętania o kilku rzeczach (konfiguracja actionmailera, wpisanie secret, odpalenie sidekiq i clockwork w tle).
Nie wiem jak Wy to robicie, ale ja sobie zrobiłem repo ze sklonowanym masterem Discourse gdzie mam własne zmiany (initializer czytający application.yml, pliki Capistrano – no takie devopsowe podstawy) i drugi remote wskazujący na discourse/master z którego na bieżąco zaciągam zmiany w silniku. Jest dobrze
Jak jeszcze zaimplementujemy grupy, zamknięte kategorie i inne ACL – http://meta.discourse.org/t/how-should-we-implement-role-based-security/32 – to będzie dosko silnik. A jak jeszcze będzie layout dla smartfonów (albo chociaż wsparcie dla Tapatalk) to już w ogóle.
Migrujcie!
Jako że temat wygląda na martwy, i możemy sobie bieżącego forum chyba jeszcze chwilkę poużywać:
czy mógłby ktoś z administratorów wstawić dodatkową pustą linię pomiędzy “Pokaż nowe posty od ostatniej wizyty” a “Oznacz nowe posty jako przeczytane”? Wkurwia mnie to jak mało co, co drugi raz źle kliknę i to nie tylko z tabletu ale też na laptopie mam problemy z celnością.
+1
+1
Jako że forum jest oparte o open source, proponuję ściągnąć, fork, pull request, i bedzie zrobione
w sumie to chyba już ktoś to zrobił… dziękujemy!!