Jako nowy na tym forum, planuje po nowym roku zacząc przygodę z językiem Ruby a w tym RoR. Jednak ostatnio doczytałem się że w roku 2009 miała wejśc nowa wersja 3.0 RoR. Dlatego chciałbym poczekać na nią aby zacząc swoja przygodę w programowaniu w tym frameworku.
Czy ktoś z Was posiada jakieś informacje na ten temat, kiedy jest planowany start RoR i czy warto czekać na tę wersję aby rozpocząc naukę tego języka i frameworka. Podobnie sprawa dotyczy Roby 2.0.
PS: Czy to prawa że gdy przeje z PHP na Ruby poczuję ulgę ? Słyszałem różne opinie że Ruby jest o wiele przyjemniejszy niż niepełnosprawnym i wiekowym PHP ?
Sensowne pytanie. Wszyscy chcielibyśmy wiedzieć, kiedy wyjdzie nowy RoR. Ja bym jednak nie nastawiał się póki co na tę wersję. 2.3.x działa całkiem ładnie, jest na bieżąco patchowana i posiada naprawdę mnóstwo interesujących rozwiązań. No i są częściowo spolonizowane przewodniki od których zdecydowanie warto zacząć.
Ruby 2.0 to sprawa znacznie bardziej odległa niż RoR 3.0. Obecnie “aktualna” wersja Rubiego, czyli 1.9 zdecydowanie nie została jeszcze szeroko przyjęta. A szkoda, bo ma sporo interesujących własności. Jeśli jednak nie chcesz utonąć w gąszczu dziwnych problemów, to polecam na początek Rubiego 1.8.7 - bardzo stabilny, choć też wolniejszy od 1.9. Weź też pod uwagę, że powstaje wiele implementacji Rubiego - poza MRI napisanym w C, jest JRuby napisany w Javie (można łatwo wykorzystywać kod javowoy), IronRuby - wersja .Netowa, MacRuby, a ostatnio nawet ukazała się pierwsza alpha Rubiego działającego na maszynie wirtualnej Smalltalka. Jest w czym wybierać. Natomiast co do wersji - jak pisałem wcześniej 1.8.7 najlepsze na początek.
Wielu poczuło, więc sądzę, że Ty też. Ja programuję w Rubim od ponad 3 lat i w zasadzie jedyną realną alternatywą jest dla niego Python (przynajmniej z mojego punktu widzenia). Rubi, w sensie ogólnej filozofii, “na wierzchu” - dosyć prosty i spójny, a “pod spodem” pozwala na bardzo wiele. Jeśli zależy Ci na tworzeniu zwięzłego, czytelnego i przyjemnego dla oka kodu, to jest to język zdecydowanie dla Ciebie. Jeśli wolisz statyczną kontrolę typów, konfigurację w XMLach i ogólne “bizancjum” a’la Java i .Net, to nie będziesz się z nim czuł dobrze. Natomiast w moim przekonaniu, PHP to jeden z najgorszych języków programowania. Co idzie w parze z obserwacją, że “produkty” gorsze, często są bardziej popularne niż “lepsze” (słynne porównanie standardów Beta i VHS, nie wspominając już o Linuksie i wcieleniach windows, przynajmniej do wersj XP, którą uważam za dosyć udaną).
Jedna uwaga na koniec - w Rubim najlepiej programuje się na MacOS X oraz Linuksie. Jak musisz korzystać z Windows, zaopatrz się najlepiej w virutalboxa.
Ja powtórzę to co mówiłem już kilka miesięcy temu.
Niezależnie od tego kiedy wyjdą Railsy 3.0, jeżeli ktoś jest początkujący, to nie ma żadnego sensu czekanie lub bawienie się z aktualną wersją rozwojową. API Railsów 3.0 jest prawie całkowicie kompatybilne z Rails 2.3, żeby przesiadka była łatwiejsza. Dlatego jak zaczniesz pisać w Railsach 2.3, to nie będziesz miał problemów z wersją 3.0.
Zmiany w 3.0 uderzą głównie w pluginy. Jako że przepisane zostało praktycznie wszystko co jest w środku, to większość pluginów raczej się posypie.
A jeżeli chodzi o railsy 3.0, to niedługo będę pewnie mógł napisać trochę więcej, bo zacząłem z 2 znajomymi napierać na combo: Rails 3.0, Ruby 1.9 i mongodb
Dziękuje za wyjaśnienie tej kwestii. Bałem się tylko tego że wraz z wersją 3.0 RoR zmieni się jego API, czyli trzeba zaczynać naukę od nowa lub od pewnego poziomu. Dlatego nie chciałem poznawać starych elementów któe zostaną wyparne wraz z nową wersją.
W PHP używam Zend Framework i całkiem dobrze mi się z nim pracuje, jednak jako człowiek który stawia na rozwój nie chce ciągle stać w miejscu. Chciałbym nawet dla siebie poznać jakieś alternatywy, oczywiście nie ukrywam że będę z tym wiązał także swoją pracę zawodową. Staram się co jakiś czas poznawać nowe rzeczy by po prostu się nie zanudzić jako programista.
I tutaj kolejne pytanie, jak wygląda rynek pracy jeśli chodzi o Rubi oraz RoR. Przeglądając ogłoszenia, niestety jest tego dośc niewiele. W chwili obnecnej tworze w PHP, jednak pewnie szef nie miał by nic przeciwko przejścia na RoR. Jednak pewnie w kwestii podwyżki już nie będzie taki chętny. A jak mi wiadomo programiści Ruby cenią się o wiele bardziej.
Stąd moje moje pytanie o pracę w razie gdybym chciał ją zmienić.
Myślę że w ciągu kilku lat ta technologia się rozpowszechni jeszcze bardziej, poprawcie mnie jeśli się mylę