Instalacja GEM'a na newrails.pl i co dalej - szukam podpowiedzi/pomocy

Witam,

z racji dosc specyficznej - przynajmniej jak dla początkującego - obsługi panelu administracyjnego konta na newrails.pl udało mi się zainstalować np. GEM sklepu internetowego SPREE. Lokalnie jak to zrobilem krok po kroku, to wszystko ładnie dało się zainstalować, natomiast nie mając dostepu do SSH na newrails.pl juz nie bardzo wiem co nie pasuje SPREE, gdyż założyłem bazę, taką jak lokalnie, założyłem “pusty” projekt i na niego nadpisałem projekt z lokalnego SPREE, no i oczywiście to nie wystarczyło…

Pytanie takie, czy można jakoś korzystać z zainstalowanych w systemie GEMów, gdyż jest tam ich sporo, pewnie sporo można jeszcze doinstalować… czy i jak można tak zainstalowanego gema dla nowej aplikacji wykorzystać go, jakos include’ować tego gem’a… poprawnie zainstalowana aplikacja ma w swojej strukturze katalogów sporo plików własnych, zeby móc działać, “boję się” że jak będę próbował nadpisywać cos na cos, to nie bedzie najlepszym rozwiązaniem.

przykład ze sklepem SPREE, ale pewnie następne mogą być analogicznie… szukam jakiegos gema i nie wiem jak go mam w swojej aplikacji wykorzystać…

moze zamieszałem, ale juz jestem zmeczony tym ograniczeniem (jak dla mnie) w newrails.pl

czy zadania rake’owe można w jakis sposób odpalać nie mając dostepu do SSH? bo gdybym mial dostep, to bym krok po kroku poodpalał to co trzeba - zgodnie z instrukcja - i by mi wszystko potworzyl (baze, pokopiowal/poinstalował pliki)…

dzieki i pozdrawiam
Sebastian