Instalacja gemów na ARM

Witam

Mam nastepujący problem. Potrzebuję na komputerku z wbudowanym linuksem zainstalować 2 gemy. Serialport i Sqlite3. O ile na zwykłym debianie problem instalacji gemu serialport rozwiazuje doinstalowanie paczki ruby-dev o tyle na tym komputerku nie mam takiej możliwości. Z tego co poczytałem rozumiem, że sam muszę sobie skompilować te gemy pod architekturę ARM. Czy ma ktoś sprawdzoną metodę cross kompilację gemów do ARM ?

Zmień distro na gentoo pod ARM, skompilowanie bazowego systemu to nie problem (mozna wyslac kompilacje na inna maszyne)

Instalacja nowego distro nie wchodzi w grę bo nie ma dostępu do biosu i jak uruchomić instalację nowego distro.

nie musisz miec biosu mozna nagrac distro z innego distro zwykly chroot, znasz sie dosc dobrze na linuxach? do gentoo trzeba dosc sporej wiedzy.

Z gentoo nigdy nie miałem do czynienia. Od 6 lat siedzę na Debianie więc sporo ogarniam.
Myślałem, że może istnieje jakiś łatwy i przyjemny sposób cross kompilacji do ARM dla gemów.
Dla dwóch gemów chyba nie warto stawiać nowego systemu skoro ten obecny działa.
Pokombinuje jeszcze z kompilacją tych gemów.
Mam nadzieję, że mi się uda.
Jeśli ktoś miałby jakieś wskazówki lub link do dobrego tutoriala to byłbym wdzięczny.

Z gentoo dostajesz po porstu wszystkie -dev w standardzie bo tam wszystko sie kompiluje od zera. Ale zapewne sa jakies sposoby na to inne