Witam wszystkich, zawsze staram się sam radzić z problemami ale po spędzeniu naprawdę ogromnej ilości czasu na instalacji całego środowiska i spotkaniu ogromnej ilości problemów zakładam swój pierwszy wątek.Windows 8.1
Osoba która mnie zachęciła do nauki Rails mówiła żebym tylko nie zraził się instalacją, z góry dziękuję za każdą odpowiedź i przepraszam jeżeli uznacie to za zbyt trywialne.
Zwróć uwagę, że film jest z 2012 roku - obawiam się, że mógł się dość mocno zdezaktualizować.
Większość odradza połączenie ruby(ror) i windows. Może zestaw linux(np. ubuntu) na virtualboxie i edytor (np. Sublime Text) zamiast kombajnu byłby jednak bardziej przyjazny? Wydaje mi się, że nawet gdzieś widziałem gotowe do ściągnięcia obrazy systemu z już zainstalowanym rubym.
Nie zrażaj się!
PS. A próbowałeś bundle install i potem run server jak jest dalej na filmie?
Próbowałeś może z poziomu wiersza poleceń stworzyć projekt i odpalić serwer, bez używania Aptana?
Pamiętam, że moja pierwsza styczność z Ruby/RoR też zaczęła się od tego IDE i był to błąd, bo zamiast pomagać generowało błędy, które wynikały z samego IDE, a nie tego, że coś źle wykonałem, przy konfiguracji czy pisaniu kodu.
Po zainstalowaniu poprzez RailsInstaller RoR powinno dać się normalnie uruchomić z wiersza poleceń, także bym spróbował najpierw bez używania tego IDE.
Wydaje mi się, że railsinstaller powinien wystarczyć, do tego edytor (zamiast IDE), naprawdę nic więcej nie potrzeba żeby zacząć.
Niezmiennie proponuję linuxa, bo np.:
While Ruby can work perfectly on Windows, some gems and libraries can’t. Some are even not available for Windows, ‘therubyracer’ for example. Also Ruby is much more stable under Linux and Mac OS X. It is not used in a production environment on Windows. Ruby development is easier under Linux, and fun, once you get used to it. This article will cover the basics of installing Ruby and Rails under Linux and Mac OS X.
A więc tak - udało się zrobić pierwszy projekt zgodnie z tym linkiem http://www.globalnerdy.com/2013/10/25/how-to-install-rails-4-on-windows-including-windows-8-and-8-1/ , I tutaj Bantu masz rację tworzenie z wiersza poleceń zarówno projektu jak i odpalenie serwera pomogło. cracer - nie ukrywam że poczytałem i masz rację na dłuższą metę to będzie męczące na windowsie, trzeba będzie się przerzucić.