Instalacja ROR debian Sid i serwer

Witajcie,
Postanowiłem że spróbuje swoich sił w ror tylko mam jeden problemik. Instalacja przeszła bez problemów i mam zainstalowane następujące składniki:

artur@debian:~$ mysql --version mysql Ver 14.12 Distrib 5.0.67, for debian-linux-gnu (i486) using readline 5.2 artur@debian:~/hello$ gem --version 1.3.1 artur@debian:~/hello$ rails --version Rails 2.2.2
Wszystko zostało ściągnięte z repo sida. Przu uruchamianiu serwera wyskakuje coś takiego:

artur@debian:~/hello$ ruby script/server => Booting WEBrick... /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/rails-2.2.2/lib/initializer.rb:259:in `require_frameworks': no such file to load -- openssl (RuntimeError) from /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/rails-2.2.2/lib/initializer.rb:133:in `process' from /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/rails-2.2.2/lib/initializer.rb:112:in `send' from /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/rails-2.2.2/lib/initializer.rb:112:in `run' from /home/artur/hello/config/environment.rb:13 from /usr/local/lib/site_ruby/1.8/rubygems/custom_require.rb:31:in `gem_original_require' from /usr/local/lib/site_ruby/1.8/rubygems/custom_require.rb:31:in `require' from /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/activesupport-2.2.2/lib/active_support/dependencies.rb:153:in `require' from /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/activesupport-2.2.2/lib/active_support/dependencies.rb:521:in `new_constants_in' from /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/activesupport-2.2.2/lib/active_support/dependencies.rb:153:in `require' from /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/rails-2.2.2/lib/commands/servers/webrick.rb:59 from /usr/local/lib/site_ruby/1.8/rubygems/custom_require.rb:31:in `gem_original_require' from /usr/local/lib/site_ruby/1.8/rubygems/custom_require.rb:31:in `require' from /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/activesupport-2.2.2/lib/active_support/dependencies.rb:153:in `require' from /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/activesupport-2.2.2/lib/active_support/dependencies.rb:521:in `new_constants_in' from /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/activesupport-2.2.2/lib/active_support/dependencies.rb:153:in `require' from /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/rails-2.2.2/lib/commands/server.rb:49 from /usr/local/lib/site_ruby/1.8/rubygems/custom_require.rb:31:in `gem_original_require' from /usr/local/lib/site_ruby/1.8/rubygems/custom_require.rb:31:in `require' from script/server:3
Z roota tak samo. Pakiet openssl jest zainstalowany ale co dalej nie mam pomysłu. Architektura kompa to i 686 ale to chyba nie w tym problem. Gdyby ktoś miał jakieś wskazówki sugestie cokoolwiek był bym wdzięczny. Nie chciałbym na railsach robić pod windowsem bo korzystam z tego systemu tylko do Metina ;p a pozatym wszystko to co moge zrobić na linuksie to robie na nim nie przepadam za m$
Pozdrawiam
Artur

miałem to samo zrobiłem ok 10 reinstalacji debiana w końcu zainstalowałem ubuntu i działa :smiley:

Nie nie dzięki ale na Ubuntu nie moge jakoś się odnaleść;p
A tak BTW na linuksie reinstalki w 99% nic nie dają to nie windows że format i wszystko pięknie gra;d

apt-get install libopenssl-ruby

A poza tym to
gem install mongrel :wink:

aptitude install build-essential libssl-dev libreadline5-dev cd /usr/local/src wget ruby-[wersja].tar.gz tar xvzf ruby-[wersja].tar.gz cd ruby-[wersja]tar.gz ./configure --prefix=/usr/local --with-openssl-dir=/usr \ --with-readline-dir=/usr --with-zlib-dir=/usr make && make install && make install-doc ruby -ropenssl -rzlib -rreadline -e "puts :success"

Dzięki za pomoc teraz już działa i to bez reinstalki;p
Pozdrawiam
Artur
Dobra prawie działa:/ wykrzacza się przy instalacji sqlite3

[code]debian:/home/artur# sqlite3 --version
3.5.9
debian:/home/artur# gem install sqlite3-ruby
Building native extensions. This could take a while…
ERROR: Error installing sqlite3-ruby:
ERROR: Failed to build gem native extension.

/usr/bin/ruby1.8 extconf.rb install sqlite3-ruby
checking for fdatasync() in -lrt… yes
checking for sqlite3.h… no

make
make: *** Brak reguł do zrobienia obiektu ruby.h', wymaganego przezsqlite3_api_wrap.o’. Stop.

Gem files will remain installed in /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/sqlite3-ruby-1.2.4 for inspection.
Results logged to /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/sqlite3-ruby-1.2.4/ext/sqlite3_api/gem_make.out[/code]
Co prawda zainstalowałem to z repo wiec teoretycznie powinno działać ale zastanawia mnie co mam nie tak z tymi gemami?

Paczka ruby-dev.

Jest zainstalowana w dokładnie tej samej wersji w jakiej ruby. Reinstalowałem ale nadal to nic nie pomogło.

Hej sam używam Debiana od dlugiego czasu i przyznaje ze jego rubinowe-paczki sa kiepskie, u mnie wszytskie problemy rozwiazala kompilacja zrodel i zrobienie wszytskiego recznie. Apt wywalił mi wszystkie biblioteki ktore trzeba jeszcze zainstalowac (bylo ich troche - o czym tutory nie wspominaly) bardziej czasochlonne ale oplaca sie. pzdr