Właśnie zaczynam swoją przygodę w środowisku RoR i oczywiście od razu problemy :/// od roku programuje w PHPie i jakoś się tak zawsze składało, że większa znajomość środowiska (Linux + Apach) tak naprawdę nigdy nie była mi potrzebna. Po prostu odpalałem Xamppa i wszystko hulało. Moje pytanie więc składa się z dwóch części:
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć dlaczego nie mogę zainstalować railsów? (Instantrails w moim przypadku odpada ponieważ korzystam z xamppa)
działam na Windows Vista 32 bitowym, podczas instalacji z konsoli (z prawami administratora) po wpisaniu “gem install rails -y -r” wyskakuje mi:
Buliding native extensions. This could take a while…
ERROR: While executing gem … (Gem::Installer::ExtensionBuildError)
ERROR: Failed to build gem native extension.
Drugie pytanie a właściwie prośba. Nie chciałbym zostać do końca życia takim ignorantem jakim niestety w tym momencie jestem no i chciałbym się nauczyć “z czym to się je” a nie poprostu składni i wkopywania kolejnych linijek kodu. Czy znacie jakieś lektury godne polecenia? (Mogą być w języku angielskim)
InstantRails nie kłóci się z XAMPP, po prostu trzeba instantrailsom wyłączyć ichniejszego MySQLa i Apacza (który służy wyłącznie do phpmyadmina).
Książki do ruby:
Dave Thomas: Programming in Ruby (tzw. książka z kilofem)
Hal Fulton: The Ruby Way
(obie mają polskie wydania, przy czym ta druga strasznie głupi tytuł: “Tao Programowania w 400 przykładach” czy coś w ten deseń)
Do rails nie ma obecnie dobrych książek dla naprawdę początkujących, chyba najlepsze będą Rails Guides oraz screencasty (railscasts.com). Parę osób sobie chwali ostatnie wydania “Agile Web Development With Rails”. Generalnie poszukaj na forum, było już sporo dyskusji na ten temat
Książkę z grubasem możesz wyrzucić, jest mocno nieaktualna i ma trochę baboli.
O AWDWR się nie wypowiadam, bo zaczynałem z railsami właśnie z tą książką – jej pierwszym wydaniem – i potem odkręcanie złych nawyków zajęło sporo czasu. Podobno wydania 2. i 3. już są sensowniejsze.
XAMPPA zostaw (ma fajny setup mysql+apache+phpmyadmin), po prostu InstantRailsy trzeba zmusić do nieuruchamiania mysql i apache (to jedyne usługi jakie są odpalane przez IR, więc może po prostu odpal sobie 2-3 “ruby console”, a potem zastopuj tego launchera IR?).
Co rozumiesz przez ostatnie pytanie o administrowaniu?
Zamierzam korzystać z hostingu dedykowanego więc przydałaby się znajomość administrowania serwerem do celowo miałby to być Linux Debian 5.0 (Lenny). Niestety obecnie moje umiejętności są bardzzzzzooooo ograniczone
Co do XAMPPA i Instant procesy nie działają ale musze jakoś skonfigurować to, żeby widzieć swoją aplikację i tutaj jest problem bo na localhoscie wejście na port 3000 nic nie daje
Aplikację (serwer Mongrel z nią) musisz najpierw odpalić przez ruby script\server w katalogu danej aplikacji – stąd właśnie te potrzebne “start ruby console” z IR
Ja rozumiem o co Ci chodziło tylko, że po wpisaniu rzeczonej komendy wywala błąd, że dany port jest już zajęty jeśli powiesz gdzie jest jakiś dziennik logów to zaraz wkleje ten błąd.