Witam, jestem w trakcie tworzenia prostego sklepu internetowego w Rails. Z założenia miała być to samodzielna aplikacja w celu sprawdzenia jak taki sklep bedzie funkcjonował. Obecnie mój klient stwierdził że chciałby zmienić swój stary program magazynowy Hermes na coś nowszego i jednoczesnie zapytał mnie czy bede w stanie zintegrować sklep internetowy oraz jaki program wybrać zeby było to możliwe. Chciałem zapytać czy ktoś coś takiego robił a jeżeli tak to z jakim programem ( typu Subiekt Gt, Corax czy jakies inne) najlepiej byłoby cos takiego zrobić?
Robię w projekcie e-sklepu który jest zintegrowany z Navision ERP, na dodatek jakąś mocno wiekową i tuningowaną wersją (dlatego też starą – customizacja uczyniła ją nieupgrade’owalną).
Generalnie da się, wszystko się da, tylko pytanie jakim kosztem.
Najgorszy z w miarę sensownych scenariuszy to bezpośrednie wpinanie się w bazę danych systemu magazynowego i operowanie ręcznym SQLem.
Ostatni raz robiłem to prawie 5 czy 7 lat temu i nie do końca orientuję się jak to teraz wygląda, natomiast cześć tego typu aplikacji operowało API (albo chociaż dokumentację). Jazda czystym SQL-em jest możliwa, ale… Nie mogę polecić. O ile pamiętam Subiekta się dość dobrze integrowało.
Dzięki. Tomash jaki radziłbyś zastosować najlepszy z sensownych scenariuszy
Czy ktoś jeszcze ma może jakieś doświadczenie w tym temacie w ostatnim czasie??
…to oczywiście API, im nowocześniejsze (najlepiej RESTowe) tym lepiej
Subiekta można nieźle integrować. Jest do niego dodatek Sfera, który pozwala pisać dowolne rozszerzenia. Wymaga to co prawda napisanie aplikacji desktopowej, która będzie się komunikowała z Twoją aplikacją railsową a z drugiej strony z subiektem.