Integracja sklepu z programem magazynowym

Witam, jestem w trakcie tworzenia prostego sklepu internetowego w Rails. Z założenia miała być to samodzielna aplikacja w celu sprawdzenia jak taki sklep bedzie funkcjonował. Obecnie mój klient stwierdził że chciałby zmienić swój stary program magazynowy Hermes na coś nowszego i jednoczesnie zapytał mnie czy bede w stanie zintegrować sklep internetowy oraz jaki program wybrać zeby było to możliwe. Chciałem zapytać czy ktoś coś takiego robił a jeżeli tak to z jakim programem ( typu Subiekt Gt, Corax czy jakies inne) najlepiej byłoby cos takiego zrobić?

Robię w projekcie e-sklepu który jest zintegrowany z Navision ERP, na dodatek jakąś mocno wiekową i tuningowaną wersją (dlatego też starą – customizacja uczyniła ją nieupgrade’owalną).
Generalnie da się, wszystko się da, tylko pytanie jakim kosztem.

Najgorszy z w miarę sensownych scenariuszy to bezpośrednie wpinanie się w bazę danych systemu magazynowego i operowanie ręcznym SQLem.

Ostatni raz robiłem to prawie 5 czy 7 lat temu i nie do końca orientuję się jak to teraz wygląda, natomiast cześć tego typu aplikacji operowało API (albo chociaż dokumentację). Jazda czystym SQL-em jest możliwa, ale… :slight_smile: Nie mogę polecić. O ile pamiętam Subiekta się dość dobrze integrowało.

Dzięki. Tomash jaki radziłbyś zastosować najlepszy z sensownych scenariuszy :stuck_out_tongue:

Czy ktoś jeszcze ma może jakieś doświadczenie w tym temacie w ostatnim czasie??

…to oczywiście API, im nowocześniejsze (najlepiej RESTowe) tym lepiej :smile:

Subiekta można nieźle integrować. Jest do niego dodatek Sfera, który pozwala pisać dowolne rozszerzenia. Wymaga to co prawda napisanie aplikacji desktopowej, która będzie się komunikowała z Twoją aplikacją railsową a z drugiej strony z subiektem.