Pisząc prosty program w Ruby napotkałem problem z polskimi znakami.
Na początku dodam że używam wersji 1.9.3 p484
Używając zarówno konsoli Interactive Ruby jak i edytora przy próbie posortowania tablicy z wyrazami zawierającymi polskie znaki napotkałem problem.
Próbując uruchomić poniższy program:
Czy ktoś wie jak w konsoli Interactive Ruby ustawić stronę kodową UTF-8?
W notatniku dopisałem na początku # encoding: utf-8 ale nie rozwiązało to problemu
Miałem podobny problem, związane to było z ustawieniem innego języka i kodowania znaków w systemie operacyjnym. Sprawdź jaki masz język i kodowanie znaków ustawione w systemie.
Aaaaa teraz dopiero zauważyłem że używasz windowsa. Możesz dodać jakiej wersji używasz?
Windows z tego co pamiętam nie używa utf-8 tylko kodowanie CP-cośtam domyślnie. Pogooglaj “ruby windows utf”
Najlepszym rozwiązaniem twojego problemu jest instalacja linuxa (polecam dystrybucję Mint lub Kubuntu (nie Ubuntu))
Dziekuję wszystkim za pomoc i cenne wskazówki.
Jeżeli choddzi o problem polskich znaków w konsoli w Windows 7 to udało mi się rozwiązać problem przez ustawienie kodowania dla wiersza poleceń z 852 na 1250 i gdy uruchomie InteracitveRuby z konsoli poleceniem ‘irb’ to wtedy nie ma problemów z polskimi znakami
Macie racje warto żebym się przesiadł na linuksa. Jednak z różnych wzgledów od razu taka przesiadka byłaby kłopotliwa bo i tak czasami używałbym Windows. Dlatego będę szukał rozwiązań problemów, które pojawią się pod Windows 7. A gdy będę umiał w Ruby więcej niż podstawy to z pewnością zacznę używać go pod Linuksem.
Jakie kłopoty? wprawdzie nie używalem Online Armor Firewall ale wygląda to na normalną aplikację typu Firewall, i nawet jakby zablokował tobie virtualboxa, to można go dodać do wyjątków.
Jakie kłopoty? wprawdzie nie używalem Online Armor Firewall ale wygląda to na normalną aplikację typu Firewall, i nawet jakby zablokował tobie virtualboxa, to można go dodać do wyjątków.