Czy istnieje jakiś sposób, żeby wypisać np. w konsoli jakie są wszystkie możliwe komunikaty błędów w danym modelu. Można wprawdzie testować wszystko po kolei, ale to chyba nie o to chodzi, bo zawsze można coś pominąć.
a po co chcesz testować wszystko po kolei? jesli działa walidacja np. presence dla name, to nie ma potrzeby testować dla np. age.
Ewentualnie, gdy posiadasz jakieś swoje własne walidatory, to wypadałoby przetestować każdy z osobna.
BTW: niezgodność tytułu z tematem jest przypadkowa,czy używasz słów, których znaczenia nie znasz?
ale je nie o to się pytałem, pytałem się jak znaleźć wszystkie możliwe komunikaty błędu dla modelu, bo komunikaty błędu modli są w języku angielski, a jak zmienia się język aplikacji to trzeba te błędy samemu przetłumaczyć bo potem wyskakują ciekawe ciągi znaków. Nie pisałem więc że chcę wszystko testować po kolei bo mi się tak podoba, tylko po to żeby uzyskać wszystkie możliwe komunikaty błędu, ale pytałem się czy istnieje jakiś sposób który w od razu zwróci np. listę wszystkich możliwych komunikatów błędów.
Zajrzyj tu, może wystarczy skopiować:
dzięki za pomoc, to pewnie pomoże, ale nie do końca o to chodziło. Chodziło mi o komunikaty błędów dla moich modelów, czyli jakie komunikaty błędów może zwrócić dany model.
model ktory ma walidacje
m = Model.new
m.valid? => false
m.errors => errory
Po co ci to wogole ?
[quote=hubertlepicki]Zajrzyj tu, może wystarczy skopiować:
https://github.com/svenfuchs/rails-i18n/blob/master/rails/locale/pl.yml[/quote]
jak na razie najlepsza odpowiedź w temacie.
model ktory ma walidacje
m = Model.new
m.valid? => false
m.errors => errory
Po co ci to wogole ?[/quote]
tworzę obiek który chce zapisać w bazie danych, uzupełniam pola i waliduję, jeśli nie przejdzie walidacji to powracam do edycji pól, wiem, że dodatkowo można te pola sprawdzić w kontrolerze ale to jest podwójna robota.
A to co napisałeś, że gdy m.valid? jest fałszem to wiem, ale to wyświetli tylko te komunikaty błędów do których odnoszą się pola a i tak nie wyświetli wszystkich komuninkatów błędów, bo ma być nie puste i unikalne, to najpierw zwróci błąd że jest puste a dopiero później że nie jest unikalne.
Zamierzam zrobić zakłady ile jeszcze postów napiszesz zanim klikniesz link podany przez Huberta, w którym masz a) wszystkie możliwe komunikaty błędów walidacji oraz b) od razu przełożone na polski.