Na poczatek chcialem zaczac z samym rubym, ale skonczylo sie ze zainstalowalem InstantRails, na dniach przenosze sie na ubuntu / a o merba nie slyszalem jeszcze
Hehehe właśnie, dotarlo to już do mnie
Na poczatku myslalem, ze to bedzie inne PHP, ale to calkiem inna bajka
Jak chcesz zacząć z samym językiem Ruby, to wcale nie musisz zaczynać od aplikacji webowych. Jak już zauważyłeś Ruby to nie to samo co PHP i możesz w nim napisać aplikację webową, ale równie dobrze serwer, na którym ją postawisz.
nmake
Nazwa ‘nmake’ nie jest rozpoznawalna jako polecenie wewnetrzne lub zewnetrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy.
Gem files will remain installed in c:/ruby/lib/ruby/gems/1.8/gems/passenger-2.0.3 for inspection
Results logged to C:/ruby/lib/ruby/gems/1.8/gems/passenger-2.0.3/ext/passenger/gem_make.out[/code]
nie wiem co jest grane, prosze o pomoc i z gory dzieki
To samo co w wątku o gimpie - pod windowsem ciężko jest zainstalować gemy, które muszą coś kompilować. Zainstaluj linuxa, albo do developmentu używaj mongrela - wystarcza w zupełności:
gem install mongrel
mongrel_rails start
I już masz działający serwer. Zanim wyszedł passenger serwery z aplikacjami trzymałem na mongrelu (później na thinie), więc nie jest to tylko jakiś syfik pomocny przy programowaniu (do teraz pewnie większość ludzi dalej trzyma aplikacje na mongrelach)