Witam piszę swoją pierwszą w miarę samodzielną grę tekstową. I natrafiłem na swój pierwszy problem, mianowicie polskie znaki. Jak umieścić je w pliku game.rb tak żebym mógł je wykorzystać w każdym HereDocku ?
Kompozycja programu wygląda tak:
File: game.rb
module Game
def
HereDoc
end
def
HereDoc
end
end
end
@Kask nie szukasz Świętego Grala tylko czarodzieja, który wyczaruje tobie odpowiedź bez konkretów. Konkretnie, jaką masz teraz sytuację (co się działa, program sie nie uruchamia, źle znaki się wywietlają, …), a jaką chcesz osiągnąć.
puts <<START
Równo rok temu Twój Pan Akodo Daiken został skazany na śmierć, z powodu nieprawdziwych oskarżeń.
Jako jego sługa zostałeś wydalony z rodziny i uznany za ronina.
Nie widząc możliwości dokonania zemsty, postanowiłeś ukryć się
i poczekać aż nadarzy się odpowiedni moment by dokonać zemsty,
na winnych śmierci swojego Pana.
START
Zadawać odpowiednie pytania tez trzeba się nauczyć
@Kask masz racje, trzeba dojść do wprawy przy zadawniu konkretnych pytań.
Jaki system Windows czy Linux ? W Windowsie nie wiem jak to jest, ale z tego co pisał @Mikeroz to się nie da wyświetlić polskich znaków, jeśli to jest linux to trzeba ustawić odpowiednie kodowanie konsoli linuxowej (na utf8)
Ok dzięki bardzo za pomoc. Przepraszam za lapidarne podejście do zagadnienia, z tematem Ruby jestem od jakiś 3 miesięcy i jak widać ciągle uczę się nowych rzeczy
Na tym forum jak zwykle dostałem odpowiedź więc pewnie jeszcze nieraz Was nawiedzę z jakimś dziwnym pytaniem. Tym razem może zadanym konkretniej
Przesiądź się choćby na Ubuntu, ułatwisz sobie pracę czy naukę programowania. Sam ten krok uczyłem - możesz ściągnąc WUBI pod Windows, który jest instalatorem Ubuntu. Po instalacji, przy uruchamianiu komputera, wybierzesz OS, z którego aktualnie chcesz korzystać.