Jak dodać UTF - 8 do modułu

Witam piszę swoją pierwszą w miarę samodzielną grę tekstową. I natrafiłem na swój pierwszy problem, mianowicie polskie znaki. Jak umieścić je w pliku game.rb tak żebym mógł je wykorzystać w każdym HereDocku ?

Kompozycja programu wygląda tak:

File: game.rb
module Game
def
HereDoc
end
def
HereDoc
end
end
end

File: game_engine
require_relative ‘game.rb’

Mam nadzieje że ktoś zrozumie o co mi chodzi :wink:

W każdym pliku, w którym uzywasz znaków innych niż ASCII, musisz wpisać (na samej górze)

# encoding: UTF-8

Jest coś takiego też https://github.com/m-ryan/magic_encoding, ale nie wiem na ile to działa a na ile nie działa.

Mam nadzieję, że nie starasz się uzyskać polskich znaków diakratycznych w Windowsowej konsoli?

Właśnie to chce zrobić a co ?? czyżbym szukał Świętego Grala ??

@wafcio nie zadziałało, może przez to że używam ruby 1.9.3 ??

@Kask nie szukasz Świętego Grala tylko czarodzieja, który wyczaruje tobie odpowiedź bez konkretów. Konkretnie, jaką masz teraz sytuację (co się działa, program sie nie uruchamia, źle znaki się wywietlają, …), a jaką chcesz osiągnąć.

@Kask
zgodnie z moją wiedzą konsola w Windowsie nie wyświetla polskich znaków i tyle - nie została do tego przystosowana.

Przepraszam powinienem być konkretniejszy :frowning:

Chce wyświetlić w konsoli takie cudo.

puts <<START

Równo rok temu Twój Pan Akodo Daiken został skazany na śmierć, z powodu nieprawdziwych oskarżeń.

Jako jego sługa zostałeś wydalony z rodziny i uznany za ronina.

Nie widząc możliwości dokonania zemsty, postanowiłeś ukryć się

i poczekać aż nadarzy się odpowiedni moment by dokonać zemsty, 

na winnych śmierci swojego Pana. 
START

Zadawać odpowiednie pytania tez trzeba się nauczyć :wink:

@Kask masz racje, trzeba dojść do wprawy przy zadawniu konkretnych pytań.

Jaki system Windows czy Linux ? W Windowsie nie wiem jak to jest, ale z tego co pisał @Mikeroz to się nie da wyświetlić polskich znaków, jeśli to jest linux to trzeba ustawić odpowiednie kodowanie konsoli linuxowej (na utf8)

Niedawno również szukałem informacji o kodowaniu w konsoli pod Win i ostatecznie się od tematu odbiłem (wyczytałem gdzieś, że to se ne da).

System to Windows

Ok dzięki bardzo za pomoc. Przepraszam za lapidarne podejście do zagadnienia, z tematem Ruby jestem od jakiś 3 miesięcy i jak widać ciągle uczę się nowych rzeczy :slight_smile:

Na tym forum jak zwykle dostałem odpowiedź więc pewnie jeszcze nieraz Was nawiedzę z jakimś dziwnym pytaniem. Tym razem może zadanym konkretniej :wink:

Dzięki.

Przesiądź się choćby na Ubuntu, ułatwisz sobie pracę czy naukę programowania. Sam ten krok uczyłem - możesz ściągnąc WUBI pod Windows, który jest instalatorem Ubuntu. Po instalacji, przy uruchamianiu komputera, wybierzesz OS, z którego aktualnie chcesz korzystać.

Może tak:

Tylko trzeba przełączyć stronę kodową przed uruchomieniem programu (i pewnie fonta na Lucida Console, bo domyślny nie ma odpowiednich znaków).

Ale popieram przesiadkę na Linuksa (choćby w jakimś VirtualBox’ie) :smile:

1 Like