Nie pierwszy i nie ostatni raz
Kolega widzę jest tu nowy
Mięsko. Twitter został nawet zarażony
Ja się chce rails nauczyć, z tego względu że od kilkunastu lat jestem programistą PHP’owym i szczerze powiedziawszy ten język mnie już nuży ze względu na ograniczenia jakie posiada, niby się rozwija, frameworki które dostarcza nie specjalnie są satysfakcjonujące dla mnie. Rails czy Diango z tego co wstępnie się orientowałem ciężko jest przyrównać do frameworków PHP’owych. W Railsach jak i Diango podoba mi się że są w pełni obiektowe oraz że można przeprowadzać testy (w php też się niby da ale nie jest to tak proste). Szczerze powiedziawszy to od kilku miesięcy już mnie irytuje PHP ale niestety pracuje w firmie która poza tym jeżykiem nie widzi innych perspektyw, w związku z tym ja musze zmienić swoje i może w niedalekiej przyszłości również firmę. Długo rozważałem w jakim kierunku pójść czy Diango czy Rails ostatecznie decyzja moja padła na Rails.
Co do zmiany systemu, liczę sie z tym że zapewne jak chce się tego uczyć będę musiał kiedyś przeskoczyć na linuxa, narazie nie chce marnować swojego czasu na nauke jakiegos unixowego systemu po to by się uczyć Rails (owszem z uniksowymi systemami miałem doczynienia jeszcze za czasów studiów jakieś 5 lat temu). Jak to kolega wyżej przytoczyl dużo frustracji pochłoneła by mi męka z poznawaniem nowego systemu a co dopiero Rails.
Obecnie zainstalowałem sobie ten pakiecik z BitNami, ale czy uda mi się coś na tym podziałać to zobaczymy bo na starcie już mi się pojawiły pierwsze problemy. Może jak będę potrafił rozwiazywąc te małe problemy, w miarę sie orientował o co biega i co mi komunikuje Ruby to może wtedy wskocze na jakis unixowy system.
PS. jak bym wcześniej wiedział że przy tym jeżyku nie obejdzie się bez Unixa to tydzien temu kupiłbyn sobie Mac’a a nie laptopa z winem i tam jako dodatkowy system bym sobie wstawił Winde.
Sam Charles Nutter się wypowiedział!
Tego drugiego tweeta przekazuję Bragiemu z ciepłymi pozdrowieniami w ten mroźny dzień
[quote=Tomash]http://twitter.com/headius/status/20174865742962688
Tego drugiego tweeta przekazuję Bragiemu z ciepłymi pozdrowieniami w ten mroźny dzień ;)[/quote]
U mnie ciepło i wesoło
Przeczytaj uważnie:
Zwróć uwagę, że jak na razie mamy do czynienia z ludźmi, którzy używają Windows głównie z powodu własnej ignorancji. Więc: edukować o uniksach, przekonywać ich od pierwszego kroku!
Prośba
Po kilku dniowej męce z odpaleniem tego środowiska pod windowsem (a raczej zakończonej fiaskiem) bo po jednych błędach pojawiały się kolejne. Zainstalowałem sobie VirtualBoxa i Ubuntu 10.10PL, i właściwie nie zacząłem jeszcze zabawy z railsami ponieważ mam problem z rozdzielczością monitora która domyślnie jest 800x600 i nie ma możliwości przestawienia na wyższa. Nie wiem gdzie znaleźć sterowniki do swojego monitora (laptopa) przeszukałem net i nic właściwie nie znalazłem, za to dowiedziałęm się ze będę miał również problemy z zainstalowaniem grafiki AMD Radeon HD 6550M.
Wiec ogólnie rzecz biorąc im dłużej nad tym siedzę by odpalić “durne środowisko” tym bardziej się zniechęcam do nauki Rails Niedługo mi się urlop kończy a ja nawet prostej aplikacji nie napisałem w Railsa, i dochodzę do wniosku że największym błędem moim był zakup laptopa z Windowsem 7 zamiast jakiegoś Mac’a.
Pewnie w kwestii konfiguracji Ubuntu mi nie pomożecie, muszę szukać zapewne po innych forach rozwiązania tego problemu.
żeby w Virtual Box’sie ustawić rozdzielczość na większą, musisz zainstalować “Guest Additions”
Odsyłam do tutoriala: http://www.freesoftwaremagazine.com/articles/using_virtualbox_to_run_ubuntu
Ubuntu jest na tyle przyjaznym i prostym środowiskiem, że nie będziesz miał problemu. W razie kłopotów na pewno znajdziesz pomoc na google.
Bitnami Rubystack nie zabanglało?
Urywam się na Sylwestra, najlepszego i powodzenia!
[quote=gabek]żeby w Virtual Box’sie ustawić rozdzielczość na większą, musisz zainstalować “Guest Additions”
Odsyłam do tutoriala: http://www.freesoftwaremagazine.com/articles/using_virtualbox_to_run_ubuntu
Ubuntu jest na tyle przyjaznym i prostym środowiskiem, że nie będziesz miał problemu. W razie kłopotów na pewno znajdziesz pomoc na google.[/quote]
Napewno to działa, ale niestety nie w moim przypadku, chodz “Guest Additions” dodało się poprawnie nie sypneło zadnym błedem po stronie Ubuntu. Próbowałem różnych kombinacji moze to wina tego że model laptopa z ktorego korzystam jest na rynku od paru miechów i producent nie wspiera platform unixowych.
Szukałem dość długo rozwiązania tego problemu z rozdzielczością i pomógł mi ten artykuł (skrypt) Linux nie wykrył ci poprawnie rozdzielczości twojego monitora?. Co prawda monitora dalej mi nie wykrywa ale przynajmniej rozdzielczosc jakoś hula (moze niezbyt zadawalajaco).
[quote=Tomash]Bitnami Rubystack nie zabanglało?
Urywam się na Sylwestra, najlepszego i powodzenia![/quote]
Rubystack właściwie to chyba poprawnie sie zainstalował, ale niestety żadnego wygenerowanego projektu niechciał mi wyświetlić w przeglądarce, choć stronę startową pakietu łądował bez problemu, dotego komende script/generate wogóle nie rozpoznawało, ale to również miałem w przypadku czystej instalki osobno poszczególnych pakiecików.
Nie trzeba od razu się przesiadać na linuxa, ale na windowsie nie da się za dużo zrobić i są ciągłe problemy z gemami Jeżeli chcesz zostać na windowsie to zainstaluj sobie jako maszyne wirtualną specjalną wersje linuxa TURNKEY z zainstalowanymi railsami, mysqlem i wszystkim co potrzeba - http://www.turnkeylinux.org/rails
Następnie mapujesz dysk z wirtualnej maszyny i możesz pracować z edytorem pod windowsem, a w maszynie wirtualnej instalujesz gemy itp. (przez konsole). Osobiście nie testowałem jak to się sprawdza, ale widziałem u kolegi i całkiem dobrze to działa
Dzisiaj/wczoraj wszyscy o tym piszą, Engine Yard zauważył lukę i w ten sposób powstał RailsInstaller.
Docelowo i tak będziesz musiał używać jakiegoś unixowatego OSa, ale przynajmniej Rails Ci będzie działał.