Jak odpalić Rails w win7x64?

Witam, zaznaczę że moja wiedza o RoR jest znikoma (ale chciałem się tego nauczyć). Niestety już 2 dzień się męczę z odpaleniem tego.
Przeglądałem to forum przeglądałem masę różnych serwisów (nawet anglojęzycznych) i nie mogę tego odpalić.

Czy do rails nie istnieje jakaś paczka którą można wszystko zainstalować jak np Xampp. Tylko każdy element z osobna trzeba wrzucać, konfigurować itp.

Ogolnie istatlacja Ruby i Rails (gem) przebiega pomyślnie, schody mi się zaczynają później, o ile uda mi się wygenerować projekt o tyle już pozostałe rzeczy nie działają jak:

$ rails -h
wywala komunikat: Could not find gem ‘sqlite3-ryby <>=0, runtime)’ in any of the gem sources listed in your Gemfile.

Komunikat niby logiczny informujący że brakuje Gemfile (wskazany), może to też kwestia tego że również nie posiadam zainstalowanego sqlite.

W związku z tym chciałem to przekonfigurować w pliku konfiguracyjnym na:
development:
adapter: mysql
encoding: utf8
database: cos
username: root
password:
socket: /tmp/mysql.sock

Ale niestety ta sztuczka również nie działa ponieważ wywala dalej ten sam komunikat co uprzednia.

Na pewno ja coś robię źle i tutaj potrzebuje waszej pomocy bo zanim ja sam dojdę do tego co jest nie tak zajmie mi to jeszcze tydzień :frowning:

w Gemfile zakomentuj linię odnoszącą się do sqlite. Zamiast tego dodaj:

gem “mysql2”

W pliku konfiguracyjnym zamień “mysql” na “mysql2”.

lub zrób nowy projekt z drobną zmianą: rails new_app -d mysql

Są dwie dość dobre paczki: Linux (np. Ubuntu) i Mac OS X.

Daj sobie siana z Rails na Windows. Zainstaluj Ubuntu pod VirtualBox i zacznij się uczyć na normalnym systemie.

[quote]Są dwie dość dobre paczki: Linux (np. Ubuntu) i Mac OS X.
Daj sobie siana z Rails na Windows. Zainstaluj Ubuntu pod VirtualBox i zacznij się uczyć na normalnym systemie.[/quote]
zgadzam się, ale kazanie komuś instalację innego systemu operacyjnego jest moim zdaniem lekko barbarzyńską metodą- fakt, życie jest dużo przyjemniejsze na maku i linuksie, ale to powinna być decyzja usera, a nie wymóg do programowania już na starcie… tym bardziej, że pod windowsem z konieczności jakieś pół roku temu wypłodziłem mały projekt w railsach i jakoś dało radę (fakt, nie było to najprzyjemnijsze przeżycie, ale wykonalna sprawa)

Jak ja zaczynałem zabawę, ale to było dawno… było coś specjalnie dla Ciebie - InstanntRails (w paczce masz phpmyadmin, mysql, apache)

http://rubyforge.org/frs/?group_id=904

InstantRails jest martwe, ale Bitnami RubyStack żyje i działa rewelacyjnie: http://bitnami.org/stack/rubystack

Całkiem możliwe, że pojawi się rvm na Windowsa - http://www.engineyard.com/blog/2010/honey-im-home/

Z komentarzy pod tym postem dowiedziałem się, że istnieje coś takiego jak pik. Nigdy się tym nie bawiłem, ale autor tematu może :wink:

Chyba żartujesz.

Praca programisty pod Windows jest co najmniej trudna. Lepszym określeniem byłoby “nieprzerwany ciąg frustracji i porażek”. Windows to system do grania (od biedy, ), hobbistycznej “optymalizacji systemu” i uruchamiania programów biurowych napisanych w firmach z lepszym działem marketingu niż programowania.

Zainstalowanie VirtualBox i Ubuntu to góra godzina roboty. Większość tutoriali bazuje na Linuksie (lub na MacOS X, ta sama filozofia i identyczna baza systemowa).

Nie ma sensu udawać, że na Windows da się czegoklwiek łatwo nauczyć. Trzeba mówić wprost: będzie Cię to kosztować dziesiątki godzin frustracji,lepiej zainwestuj ten czas w naukę normalnego (uniksowego) systemu.

Przecież o to chodzi w Rails: jest mnóstwo różnych sposobów programowania ale propagujemy tylko jedną: bo ją dobrze znamy, bo jest szybka, bo jest wydajna i łatwa w rozwoju. Jak ktoś chce się bawić na Windows to niech się uczy ASP.NET MVC (i konkuruje na rynku z milionami miernot programistycznych).

zgadzam się -sam korzystam z maka od paru lat, wcześniej ładnych parę używałem linuksa, i wiem, że te systemy są duuużo lepsze niż windows :wink:

to teraz wyobraźmy sobie taką sytuację, że powstaje nowy, fajny język programowania(albo framework, cokolwiek) - chcesz się nim pobawić. Wymóg startowy: instalujesz beosa/arosa/jakikolwiek inny system,którego aktualnie nie masz. Instalacja tego(razem ze znalzieniem paczek, ewentualnymi błędami i miliardem innych problemów) jest ciut bardziej uporczywe niż instalacja instantrails(czy rubystack, czy co to tam teraz na windowsie jest)

tak, i jestem pewien, że zawodowy programista railsowy na windowsie będzie duużo mniej “płodny” niż ten na innym systemie. Ale railsami zaczynają się też interesować majsterkowicze, hobbysci, którzy chcą “pomacać” railsy, zobaczyć czym to się różni od php,i nie koniecznie jest im po drodze instalować nowy system operacyjny…

Zgodzę się z krzyzakiem, nie możemy olewać początkujących, którzy używają windowsa.

Bragi: zakładam, że wiesz jak ciężko jest znaleźć dobrych programistów rails i wiesz, że zapotrzebowanie jest duże. Dobrze jest przekonywać programistów do przerzucenia się na linuxa, ale jeżeli bariera wejścia będzie taka jaka jest, to ciężko będzie większą ilość nowych programistów railsów.

+1 do postu Drogomira.

Olewać ich: nie. Pomagać, ale pierwszym krokiem ma być: zainstaluj Linuksa.

Właśnie idzie o to, że nie mam problemów z dobrymi programistami. Jest sporo ludzi, którzy mają dość inteligencji i samozaparcia, żeby samemu rozpocząć przygodę z Linuksem (lub Makiem) i używać go jako platformy do nauki programowania. W tym roku znaleźliśmy na Łódzkiej Politechnice trzech nowych pracowników. Co do reszty, która używa Windows: powodzenia, szukajcie pracy w innym segmencie rynku.

Patrzę po naszych programistach i tych, z którymi regularnie współpracujemy: z blisko 30 osób tylko jeden nadal używa regularnie Windows - ale jest bardziej specem od CSS i grafiki niż od Rails. Cała reszta przeszła przez drogę: Windows -> Linux/Mac -> Rails. Po co więc rozdrabniać się na hobbystów z Windows skoro za jednym strzałem możemy zrobić dwa dobre uczynki: nauczyć i Rails i Uniksa?

Olewać ich: nie. Pomagać, ale pierwszym krokiem ma być: zainstaluj Linuksa.[/quote]
Dzięki bogom kiedy ja zaczynałem istniały InstantRailsy zrobione przez ludzi, którzy nie byli elitystycznymi dupkami. Gdyby nie to, pewnie bym rubiego i railsów nie spróbował na poważnie.

Pierwsza działka powinna być gratis, kropka.

[quote=Bragi][quote=krzyzak]Praca programisty pod Windows jest co najmniej trudna. Lepszym określeniem byłoby “nieprzerwany ciąg frustracji i porażek”. Windows to system do grania (od biedy, ), hobbistycznej “optymalizacji systemu” i uruchamiania programów biurowych napisanych w firmach z lepszym działem marketingu niż programowania.

Zainstalowanie VirtualBox i Ubuntu to góra godzina roboty. Większość tutoriali bazuje na Linuksie (lub na MacOS X, ta sama filozofia i identyczna baza systemowa).

Nie ma sensu udawać, że na Windows da się czegoklwiek łatwo nauczyć. Trzeba mówić wprost: będzie Cię to kosztować dziesiątki godzin frustracji,lepiej zainwestuj ten czas w naukę normalnego (uniksowego) systemu.

Przecież o to chodzi w Rails: jest mnóstwo różnych sposobów programowania ale propagujemy tylko jedną: bo ją dobrze znamy, bo jest szybka, bo jest wydajna i łatwa w rozwoju. Jak ktoś chce się bawić na Windows to niech się uczy ASP.NET MVC (i konkuruje na rynku z milionami miernot programistycznych).[/quote]
[/quote]
jest cygwin, pobieramy setup.exe zaznaczamy wszystko (bo klikanie i odpalanie n razy instalatora bo zapomniało się doinstalowac sed`a albo mc jest męczące trochę), i mamy w miarę funkcjonalny system,
do tego można odpalić openssh (zaznaczę jeszcze raz na windowsie) i praca poprzez terminal jest jeszcze przyjemniejsza,

racja, jest to trudniejsza metoda niż apt-get cośtam ale nie przekreślajmy z góry systemu,

aha i chciałbym się powitać na forum, jako że to mój 1 post :wink:

Jezusmaria. A możemy poudawać że ten projekt nie istnieje? Proszę?

+1. Sam zaczynał naukę pod Windowsem. Gdyby ktoś mi wtedy kazał zainstalować linuxa, to pewnie bym sprawę olał. Po kilku dniach wiedziałem, że nic sensownego bez linuksa nie zdziałam. Nie powinno się instalwoać nowego systemu, by postwaić bloga w piętnaście minut można na windowsie. Tyle wystarczy by się zauroczyć, a potem i tak delikwent się przesiądzie na unixa.

Ja zaczynałem z Rails już na Linuksie i żyję, mam się dobrze, dziękuję. Podobnie prawie wszyscy dobrzy programiści w moim otoczeniu. Gdyby nie było InstantRails to znając Twoje samozaparcie i tak dałbyś sobie radę. Programowanie nie jest łatwe i trzeba się z tym pogodzić. Programowanie na Windows to koszmar i prędzej czy później zmiana na system uniksowy jest konieczna.

Ja chcę zmniejszyć ludziom ból i przestawić ich na lepszą drogę od razu. Ty wolisz, żeby wpierw męczyli się na Windows a dopiero później przesiadali. Wolę moje podejście.

U handlarzy narkotyków i socjalistów tak jest. Jak się uzależnisz to w obu wypadkach jesteś udupiony na całe życie.

[quote=hubertlepicki]w Gemfile zakomentuj linię odnoszącą się do sqlite. Zamiast tego dodaj:

gem “mysql2”

W pliku konfiguracyjnym zamień “mysql” na “mysql2”.[/quote]
Radzę korzystać z starego gema mysql, nowy ‘mysql2’ pod windowsem miałem problemy z wygenerowaniem indexów.
Stary gem mysql działa dobrze.

Po prostu
gem install mysql

============
Cygwin nie potrzebny osobie która nie ogarnia, grepów, cutów i innych przydatnych komend. Skoro korzystał cały czas z windy to kiedy miał się nauczyć tych komend?

Ew jak jakieś GEMy nie działają to jest DevKit(np potrzebny do devise pod windowsem)
http://rubyinstaller.org/downloads/
Tutaj tutorial:
http://basedotextend.com/2010/08/27/devise-ruby-192-rails3-windows/

============
Wystarczy:
instalka Ruby’ego (najlepiej http://rubyforge.org/frs/download.php/73719/rubyinstaller-1.8.7-p330.exe )
jakiś serw apache + mysql + phpmyadmin, najlepszy będzie WAMP
ew DevKit
i na początek starczy.
Też godzina roboty a nawet mniej. :wink:

============
Nie ma co porównywać szybkości działania pod Windowsem i Linuxem(np Ubuntu). Każdy wie jak to wygląda, jak nie wie to niech doświadczy tego empirycznie.

============
Projekt robisz:
[Rails 3]
rails new nazwa_projekt -d mysql

Masz jeszcze masę dobrych tutoriali:
http://guides.rubyonrails.org/

Edycja:
Widzę zaczyna się Flame( Windows vs Linux) zamiast pomocy początkującemu.
Pozdro

A ja wolę żeby decyzja o przesiadce była ich własną.

Podobnie jak nie zamierzam nikogo na siłę nawracać z PHP – niech popracuje w tej technologii tyle, że zaboli i pojawi się sprzeciw wobec złych praktyk będących w tym świecie codziennością.