Witam, zacząłem tworzyć zaawansowany formularz ( jak na mnie ) i natrafiłem na problem z przekazaniem zmiennej formularza ‘f’ w moim przypadku, za pomocą coffeescripta, do partiala,
W necie ciężko znaleźść jakąś jedną spójną ideę. Jak Wy sobie z tym radzicie ?
Piszę sobie aplikację o grze fabularnej i sprawa wygląda tak:
Mam obiekt Clan > który ma wiele obiektów School > które mają wiele obiektów typu Skill, powiązanych przez model Skill_of_object, wszystkie relacje na sztywno tworzone są w seed
Zacząłem tworzyć formularz do tworzenia postaci. I tak, postać wybiera klan poprzez collection_select menu, do którego podpięta jest coffeescript akcja.
Poczytałem trochę iternetu i bazując na ostatniej odpowiedzi tego >> [tego pytania], wyszło mi coś takiego, w moim viewsu js.erb podpiętym do tej akcji:
'<%= form_for [current_user, @character] do |f| %>'
$('#school_skills').html("<%= j render( partial: 'school_skills', locals: {f: f}) %>");
'<% end %>'
Ale wciąż dostaję komunikat:
ActionView::Template::Error (undefined local variable or methodf’ for #<#Class:0xca1eb70:0xd0811c0>):`
Jakiś pomys jak mam na nowo stworzyć buildera i przekazać go do partiala ?
Jak to zwykle bywa, problem był w pliku js.erb. Zanim zacząłem zabierać się za dynamiczne zmienianie wartości, miałem inną wersje roboczą partiala, ‘school_skills’ i renderowałem go bez |f|, a gdy już zabrałem się za poprawki, zapomniałem o tym, że wcześniej wywoływałem tę partycję, a byłem zbyt przejęty tym że nie działa mi coś co nie do końca rozumiem. Wniosek bardziej wczytywać się w logi