Jak przekonać firmę hostingową do Passengera?

Teraz mają tak: http://www.kei.pl/?stronka=help/52/47#section_228

Na mojego maila, że Passenger to korzyść dla dwóch stron otrzymałem odpowiedź:

"Nie instalujemy tego modułu ze względu na kilka czynników.

1. moduł nie jest standardowym modułem Apache
  2. możliwe problemy z poprawnym działaniem
  3. stabilność serwera z tym modułem
  4. support przy nowych wersjach (często się zdarza, że autor porzuca moduł i
    nie działa on z nowymi wersjami apache albo bibliotek które wykorzystuje, w
    takim przypadku jesteśmy zmuszeni utrzymywać kod samodzielnie)
  5. konieczność przeprowadzenia testów oraz audytu (bezpieczeństwa kodu).

Z naszej strony podajemy gotowe rozwiązanie z powodzeniem wykorzystywane
przez wielu klientów."

Jak to ugryźć?

Zmienić dostawcę.

Srsly, przy takiej konkurencji na rynku niech spierdalają.

Ich argumenty mają jednak trochę sens. Każdy taki moduł dokłada od siebie w kwestiach bezpieczeństwa, zużycia zasobów, kompatybilności itp.

Ja natomiast mam inną propozycję. Jeśli masz dostęp do shella (a zapewne tak jest skoro możesz instalować tam mongrela) to zainstaluj sobie sam apache/nginx (polecam ten drugi z uwagi na zużycie mniejszej liczby zasobów), a oni niech już sobie zrobią reverse proxy do Twojej instancji serwera (dokładnie tak samo jak w przypadku mongrela). Czy coś stoi na przeszkodzie dla takiego scenariusza?

Nie gryź. Nie ma sensu, im się po prostu nie chce, nie zależy im mają Cię gdzieś. Znajdź normalny hosting.

A moi studenci uczą się instalować Passengera :slight_smile:

Pozytywnie :slight_smile: a studenci jak do tego podchodzą ? Zakuć Zdać Zapomnieć czy jednak chcą coś z tego wyciągnąć ?

To się okaże, bo pierwszy raz prowadzę ten przedmiot.

Nota bene, mam przetłumaczone w wersji wstępnej pozostałe przewodniki po Rails - gdyby ktoś chciał zająć się opracowaniem redakcyjnym (bo ja będę miał czas pewnie dopiero gdzieś w kwietniu), to chętnie przekażę to zadanie.

Apohllo, jakbym już trafił na studia i miał takie laborki, jak Twoje, to byłbym niesamowicie zadowolony :smiley:

ja też chętnie zamiast uczenia się o standardzie VMEBus, które ma sto lat, i nikt tego nie używa, nie uczyć się o WinAPI, którego nikt nie używa tylko bawić się czymś, co mi się potem może przydać w pracy :wink: