Jak zrobić jeden SELECT zliczający

Mam dwa modele jeden Piece, drugi Profile. Trzeci model (Album)leci jako ‘proxy’.
Zresztą SELECT wszystko rozjaśni.

Chciałbym osiągnać coś w stylu SQLowego w Railsach:

SELECT p.id, p.first_name, p.last_name, COUNT(*) as "piece count" FROM profiles p INNER JOIN albums a ON a.profile_id = p.id INNER JOIN pieces pi ON pi.album_id = a.id GROUP BY p.id
Czy da się coś takiego osiągnąć w ActiveRecordzie tak, aby poszedł jeden select zamiast N + 1 (żeby nie zliczało dla każdego wiersza COUNT()).

Chciałbym po prostu coś takiego osiągnać “by the Rails way”, bo z tego co mi powtarzano to pisanie na pałe w SQL nie jest raczej wskazane.

Profile.select('id, first_name, last_name').join(:albums => :pieces).group('id, first_name, last_name').count()

Zakładając

Profile.has_many :albums Album.has_many :pieces

1.9.2p318 :005 > Profile.select('id, first_name, last_name').join(:albums => :pieces).group('id, first_name, last_name').count Profile Load (0.5ms) SELECT id, first_name, last_name FROM `profiles` TypeError: can't convert Hash into String from /home/hitsu/.rvm/gems/ruby-1.9.2-p318@artmrkt/gems/activerecord-3.1.3/lib/active_record/relation.rb:453:in `join' from /home/hitsu/.rvm/gems/ruby-1.9.2-p318@artmrkt/gems/activerecord-3.1.3/lib/active_record/relation.rb:453:in `method_missing' from (irb):5 from /home/hitsu/.rvm/gems/ruby-1.9.2-p318@artmrkt/gems/railties-3.1.3/lib/rails/commands/console.rb:45:in `start' from /home/hitsu/.rvm/gems/ruby-1.9.2-p318@artmrkt/gems/railties-3.1.3/lib/rails/commands/console.rb:8:in `start' from /home/hitsu/.rvm/gems/ruby-1.9.2-p318@artmrkt/gems/railties-3.1.3/lib/rails/commands.rb:40:in `<top (required)>' from script/rails:6:in `require' from script/rails:6:in `<main>'
Edit:
Ostatecznie poszło:

Profile.select('id, first_name, last_name').joins(:albums => :pieces).group('profiles.id, profiles.first_name, profiles.last_name').coun

Dlaczego napisałeś taką samą listę kolumn w select co w group. Takie coś jest bardziej ‘koszerne’ niż pisanie różnych kolumn?

Oraz w hashu zwraca TYLKO last_name, zapomina o dodatkowych polach.

=> {"Fgh"=>29, "Dfg"=>3}

BUG or FEATURE?

Generalnie w normalnych bazach danych iz godznie ze standardem SQL (czytaj postgresql, oracle, SQL Server, DB2, generalnie wszystko oprócz MySQL) W zapytaniu grupowanym w sekcji select mogą występować jedynie pola po których grupujemy albo otoczone funkcjami agregującymi. MySQL pozwala na dopisywanie dowolnych pól co prowadzi najczęściej do nieokreślonego zachowania i cholernie ciężkich do znalezienia błędów.

Co do tego że rails wyciąga tylko last name wygląda jak feature railsowe, nie testowałem tego zapytania, pisałem z pamięci. Możliwe więc że da sie coś w tej sprawie zrobić. Powodzenia!