Jaka dystrybucja Linuxa do pracy w Ruby on Rails

Wiem już, że windows to kiepski wybór do pracy w ruby on rails. Jaka dystrybucja Linuxa będzie najlepsza Suse czy ubuntu?

Pozdrawiam

obecnie używam Xubuntu - gna jak naboje z pepeszy. Szybki start serwera, kompilacji itepe - stabilność na plus, oraz ogrom sceny wsparcia (fora pl / eng), polecam.

Jednakże z suse nie miałem nigdy styczności.

Od trzech dni siedzę na Mint po przesiadce z ubuntu na którym siedziałem dość długo (w sumie jakoś od 7.04, teraz jest 11.10) i wreszcie nie ma problemów z ruby, railsami, gemami, w ogóle ze wszystkim! Po za tym wiele potrzebnych rzeczy jest domyślnie zainstalowanych. Drobne potnięcia widać przy systemie, ale nie przeszkadzają jakoś specjalnie, generalnie Mint jest na bazie Debiana/Ubuntu, można pakiety spokojnie ściągać i działać jakby się było na łububuntu. Z minusów Minta - potrafi się zwiesić, potrafi w niektórych miejscach ekranu nie wyczuć kliknięcia (wtf?!) i wylogowował się 3 razy bez powodu, po kliknięciu na pasku z programami.

Suse jak dla mnie to taki pingwinkowy cukiereczek, 3 dni konfigurowałem prostą rzecz jaką jest rvm + ruby + rails, po za tym suseł bardzo problemowy był, raczej nie polecam, chyba że do nauki ale systemu.

Windows to ogólnie kiepski wybór ; )

także dość długi czas siedziałem na mincie (jako przesiadka z ubuntu), ale po pewnym czasie te drobne ‘problemy’ o których m.in wspominał mój przedmówca zaczęły mnie tak irytować, że wróciłem do starej, poczciwej, ubunciakowej dystrybucji i nie żałuję :slight_smile: no ale Ciebie / Was może te problemy nie będą tak irytować i przekona Was do siebie szybszy (od Ubuntu, niekoniecznie od Xubuntu :wink: ) Mint :slight_smile:

Ubuntu, zdecydowanie. Z powodu ilości tutoriali związanych z Railsami i tego, że (prawie) wszystko działa od razu po instalacji, więc możesz się od razu zająć programowaniem.

Jeśli nie spodoba Ci się nowy interfejs Unity, to możesz wybrać pochodne dystrybucje (tutoriale będą działać): Kubuntu z ładnym i konfigurowalnym KDE, Xubuntu z lekkim XFCE albo Minta z tradycyjnym Gnome2.

Wybierz taki linux w którym się najlepiej czujesz.

Tutaj całkiem dobry quiz:
http://jakilinux.org/jaki-linux/quiz/

jeśli nie kręci Cię zbytnio grzebanie w systemie to zdecydowanie Ubuntu lub pochodne. Kiedy jeszcze używałem nie zauważyłem żadnych problemów z railsami, gemami itp

Ja proponuję ubuntu-alternate plux x-window-system-core + lxde + rvm i masz gotowy system :slight_smile: + avm i masz wyglad jak mac

Ja przeszedłem z archa na opensuse jakiś czas temu i jestem bardzo zadowolony (zresztą skaczę między nimi co jakiś czas ale ostatnio nie mam czasu dłubać)
Do tego opensuse posiada yasta - coś jak panel sterowania w windows, co dla początkujących jest ogromnym plusem. Dzięki wielu repozytoriom użytkowników dostępny jest soft w różnych wersjach.
Jeśli zaś chodzi o mityczną powolność systemu to jest ona już tylko mityczna. Do tego z nowym KDE4.8 chodzi bardzo ładnie.

Kwestia wyboru, ja bym radził obczaić 3-4 na virtualce i wybrać pod siebie.

Jeśli to tylko do pracy z railsami (jak głosi 1 post) to ja uważam że kompletnie nie ma znaczenia jaką dystrybucje wybierzesz. Jeśli do zarządzanie wersją Ruby używasz rvm, którego z resztą gorąco polecam, to środowisko masz praktycznie całkowicie odizolowane od reszty systemu.

Problemem dla początkujących może być instalacja niektórych gemów, które przy instalacji potrzebują skompilować źródła innych bibliotek. Tu jest dobry tutorial dla Ubuntu: http://ryanbigg.com/2010/12/ubuntu-ruby-rvm-rails-and-you/, warto wybrać dystrybucję do której ma się taki aktualny tutorial.

Inne problemy nie powinny się pojawić, niezależnie od dystrybucji.

Sprawdziłem to, działa świetnie. Dzięki! Teraz ogólnie wszystkim polecam Mint’a :slight_smile: