Z naszych dyskusji wynika, ze hosting na megiteam.pl to jedna z najlepszych ofert w naszym kraju. Sam nie testowałem, ale jak bym wybierał nowy hosting w PL, to właśnie skorzystałbym z ich usług. Z informacji dostępnych na stronie megiteam wynika, że obsługują już Railsy 2.0
Osobiście odradzam wszystkie “shared hosts”, chyba że piszesz naprawdę proste rzeczy. Nie znam się na polskim rynku hostingowym, sam korzystam z 2 VPS’ow z Host Europe DE, każdy z 1GB pamięci, jestem bardzo zadowolony (cena 30 EUR za 1 VPS), przez ostatnie 6 miesięcy mieli tylko 1 czkawkę kiedy poprosiłem o dodanie pamięci i musieli zrestartować VPS’a (po restarcie padło kilka ważnych plików w systemie - ich support zaproponował reinstalację całego systemu - za to mają minus ode mnie no ale to w końcu “cheap VPS hosting” - naprawiłem to sam w ciągu kilku godzin i od tamtego czasu zero czkawki).
Wg. mnie nie ma sensu iść w shared hosting, lepiej dołożyć te 10 EUR i mieć stabilnego VPS. Jakiś czas temu próbowałem z dzielonym hostingiem na Site5 - większość tego typu providerów stosuje limitowanie i ubijanie nadmiarowych procesów czego boleśnie doświadczałem przez kilka tygodni zanim przeniosłem się na VPS’a. Prosta stronka, mały blog zadziała i na dzielonym hoście ale akurat moja aplikacja rosła w szybkim tempie (miałem wtedy około 30,000 odsłon dziennie) więc musiałem uciekać.
Co do wersji Rails to nic nie stoi na przeszkodzie, abyś sam zamroził dowolna wersję w katalogu vendor i z niej korzystał ( rake rails:freeze:gems). Najlepiej tworzyć w takiej wersji jaka Tobie najbardziej odpowiada
Poza tym na 90% zawsze możesz zainstalować sobie swoje gemy, a nawet zamrozić jakąkolwiek wersję railsów w projekcie, także to nie powinno stanowić problemu.