Jaki Linux pod naukę RoR'a?

Cześć,

Planuję naukę RoR’a, jednak nie znam żadnego Linuxa.

Wiem, że mogę zainstalować wszystko na razie na Windowsie, jednak chcę do tego podejść poważnie.

Który Linux najlepiej wybrać i czy muszę się najpierw nauczyć tej wersji systemu?

Pozdrawiam

Ubuntu jest proste, a w sieci jest mnóstwo materiałów.
Wrzucasz w googl’a np.: “ubuntu install postgress” i od ręki masz dużo podpowiedzi.
Ponadto na DigitalOcean.com jest dużo tutoriali jak coś zrobić na Ubuntu w kontekście pracy z Railsami.

Ubuntu jest spokrewnione z Debianem więc nauka nie pójdzie w las i w przypadku komercyjnych instalacji, gdzie Debian jest dość powszechny, będziesz się czuł komfortowo.

…Uciekaj od Windows’ów jak najprędzej! :slight_smile:

Co do nauki…
No warto wiedzieć, co się dzieje :slight_smile: ale na początek nie musisz znać systemu wcale!
Masz explorator trochę podobny do windowsowego, 99% programów instaluje się w domyślny sposób, więc ENTER, ENTER jak na Windzie :slight_smile:

… Czytaj, szukaj w necie, a wszystko samo przyjdzie z czasem

A ja osobiście polecam dystrybucję deepin na którym mam oparte całe środowisko. Łatwy, i przejrzysty interfejs, oparty jest na debianie, komendy można z ubuntu spokojnie używać. Jeszcze nigdy nie spotkałem tak dobrej dystrybucji linuxa - a miałem ich naprawdę wiele, bo też poszukiwałem tego najlepszego. I muszę przyznać że jest to jedna z najlepszych rzeczy jaką stworzyli Chińczycy z jaką miałem do czynienia. :joy: Polecam w 101%!

Zapomniałem dodać że jest też wersja w 100% polska, więc nie ma problemu z tymi krzaczkami :wink:

W ubuntu często zawieszał mi się interfejs graficzny :confused: i był męczący dla moich patrzałek.