W najbliższym czasie muszę wdrożyć dość dużą aplikację i stoję przed wyborem serwera pod nią. Wymagania są takie:
800k pageviewsów na miesiąc
stabilność
dobry support
serwer w europie
Zastanawiam się nad Amazonem EC2 - w razie jakichś kłopotów w kilka minut można odpalić nową instancję, łatwo wyskalować aplikację. Pod uwagę brałbym też dobrej jakości VPSy, ale szczerze mówiąc nie mam pojęcia które są warte uwagi.
Ja mam od wielu lat bardzo dobre doświadczenia z serwerami dedykowanymi hosteurope (hosteurope.de), które są hostowane w Kolonii. Cały serwer to jednak zdecydowanie za wiele dla 800K miesięcznie. Po drugie jak to Niemcy: cała komunikacja z nimi odbywa się po Niemiecku - jedynie księgowość potrafi się odezwać po angielsku, jeśli są opóźnione płatności
W Polsce natomiast mam bardzo dobre doświadczenia z megiteamem, ale u nich trzymam tylko aplikacje testowe, więc nie wiem, co się dzieje przy jakimkolwiek obciążeniu.
800k miesięcznie = 27k dziennie = 1-2k na godzinę = 0.3 - 0.6 na sekundę.
Wiem, bardzo optymistycznie podzieliłem
W każdym razie, jak widać (i biorąc poprawkę na optymizm), potrzebujesz około 3-6 jednoczesnych instancji aplikacji.
Czyli: daj spokój z VPSem, pozostaje dedyk - potrzebujesz co najmniej dwóch rdzeni dla tej aplikacji (bo jeszcze MySQL na czymś musi chodzić, a jeden rdzeń może z sensem uciągnąć 3-4 instancje aplikacji railsowej).
Zapytaj na forum webhostingtalk.pl . Napisz od razu ile ty/klient możesz zapłacić miesięcznie za takiego VPSa oraz przeklej te warunki (dwa rdzenie, w pełni fizyczna maszyna - żadnych tam dysków ethernetowych i innych wąskich gardeł). Dostaniesz kilka sensownych odpowiedzi na forum oraz kilkanaście ofert na priva z pełnymi warunkami cenowymi
Panowie, mam wrażenie, że rozmawiamy o serwisie, który ma mieć 800k dziennie, a nie miesięcznie. Miesięcznie to jest nic. Jedna z aplikacji którą pisałem ma niecałe 200k pageviews/miesiąc i obciążenie serwera jest zerowe. Maszyna wręcz błaga żeby ją jakoś bardziej obciążyć.
Drugi przykład, wprost od naszego kolegi okiego. http://www.mp3przeboje.pl/ stoi na jakimś śmiesznym VPSie z dosyć ograniczonymi zasobami. W tej chwili ma ponad 300k pageviews/miesiąc. Jedyne co zrobił to poprawnie pozakładał (wow:)) indeksy w bazie i zrobił (gdzie się dało) jakieś keszowanie na plikach (!). Żadnego tam memcached.
Administruję 2 dedykami w OVH i nigdy problemów nie miałem, aczkolwiek nie sądzę, żeby desktopy włożone w racka były szczytem stabilności Dlatego chciałem wywiedzieć się o coś co stoi na lepszym sprzęcie.
Radarek: też nie sądzę, żeby to potrzebowało jakiejś niesamowitej mocy obliczeniowej.
Tomash: dzięki za radę, zapytam
Tommy: to nie mój serwis, on już działa, ja tylko przepisuję
A wracając jeszcze do pytań:
Miał ktoś do czynienia w praktyce z amazonem EC2?
Proś, a się doigrasz . Daj tylko adres. Skrypty czekają
@Drogomir: daj znać jak już coś znajdziesz i co to takiego (nie musisz się chwalić ceną, zwłaszcza jak dostaniesz na priva), niewykluczone że za dwa miesiące będę miał podobny problem
serwer w europie[/quote]
a hetzner? http://www.hetzner.de/hosting/produktmatrix/rootserver-produktmatrix/
co prawda po niemiecku, ale z tego co słyszałem to jeśli byś miał prośbę do informatyków to głównie są to Turcy i po angielsku dukają (mi wystarczył kontakt email niemicki z google translatora
[quote=punkracy]a hetzner? http://www.hetzner.de/hosting/produktmatrix/rootserver-produktmatrix/
co prawda po niemiecku, ale z tego co słyszałem to jeśli byś miał prośbę do informatyków to głównie są to Turcy i po angielsku dukają (mi wystarczył kontakt email niemicki z google translatora
pozdrawiam[/quote]
hetzner jest ok. mam tam 5 maszyn. z supportem można porozumiewać się po angielsku, z tym który mnie obsługuje to nawet po rosyjsku
Podczepię się pod temat, z tym że ja szukam niedrogiego dedyka do aplikacji o średnim obciążeniu (forum.wfb-pol.org) (VPS na SliceHoście trochę nie starcza ). Co sądzicie o http://kimsufi.pl/ (dywizja ovh)? Bardzo fajne ceny i warunki. Interesuje mnie na start pierwszy (najsłabszy) wariant.
Sprawdza się - na dokładnie takiej konfiguracji chodzi strona pewnej gazety regionalnej z południa Polski chętnie czytanej w Chicago
Co prawda serwis w PHP, ale zawsze to jakaś informacja co do możliwości sprzętu. Jakieś 150-200k hitów dziennie przy loadzie rzędu 1.5 i idle ~70%, średnio 50 żywych apaczy.
Do 800k PV na miesiąc spokojnie wystarczy Ci jeden VPS z Host Europe za 30 EUR/miesiąc. Drugi możesz dokupić na backup/failover. Z własnego doświadczenia wiem, że taki VPS pociągnie kilkakrotnie więcej bez większej zadyszki (ale to oczywiście zależy od aplikacji/czy możesz włączyć jakieś cache etc. - zakładam, że możesz zrobić przynajmniej fragment/query cache)
hosiawak: Na razie jeszcze jest przed optymalizacją, więc nie ma też cachowania, ale w większości wypadków czasy to 200-400ms na dedyku w OVH, na którym to stoi testowo, więc prawdopodobnie po optymalizacji i przeniesieniu na VPSa będzie podobnie. Fragment caching zamierzam stosować często gęsto.
Co do backup/failover zastanawiałem się nad czymś takim: skonfigurować AMI na amazon EC2 tak, żeby w każdej chwili można było tam postawić aplikację z backupu (który z kolei można trzymać na S3) i w razie jakiegoś padu VPSa/dedyka wystarczy odpalić skrypt, który to postawi (coś jak w ec2 on rails - są tam taski capistrano do zrobienia backupu/postawienia wszystkiego od backupu, właściwie bez wysiłku).