Jakie mogą być przyczyny 502 bad gateway?

Hej,
jakie mogą być przyczyny 502 bad gateway na konfiguracji nginx+puma? Wiem, że pytanie jest mega ogólne, ale może ktoś orientuje się w szczegółach i może napisać. Na razie znalazłem coś takiego: http://stackoverflow.com/questions/15477740/bad-gateway-errors-at-load-on-nginx-unicorn-rails-3-app

Powodów może być mnóstwo. Samo 502 mówi tylko tyle, że serwer www (tutaj nginx) nie dostał poprawnej odpowiedzi od upstreama (którym może być passenger/unicorn/puma itp). Nic więcej. Najczęstszym problemem jest zła konfiguracja nginxa (odniesienie do nieistniejącego upstreama), segfaultujący upstream. Zacznij od tego by upewnić się, że upstream działa. Jeśli korzystasz z tcp/ip to możesz potwierdzić to np. curlem. Nie wiem jak jest w przypadku unix domain sockets, ale pewnie też jakoś się da. Zobacz także w logi aplikacji oraz logi pumy/unicorna.

A w ogóle to ten 502 jak często masz?

Dzięki, twoja odpowiedź mi całkiem sporo rozjaśniła :slight_smile:

Na pewnej konfiguracji tak, jednak będę miał do niej dostęp jutro, pojutrze. Na razie próbuję zreprodukować na sandboxie, ale na szczęście mi się nie udaje. Prawdopodobnie błąd w sztuce.