Cześć,
Piszę sobie forum od zera w Railsach(tak, żeby się podszkolić, a i fajnie mi się udało zimportować poprzednie forum), chciałym do tej aplikacji dodać prosty blog, za sugestią Tomasha zainteresowałem się Jekyllem, zamierzam postawić tą aplikację na heroku, chyba, że znajdę na AGH serwer, który to obsłuży.
Jednak zanim się zabiorę za implementację, mam kilka pytań:
Czy ten gem jest do tego przeznaczony i jak dodać do niego możliwość dodawania postów z panelu administracyjnego, bez odpalania za każdym razem jekyll --server --auto
Czy w Disqus jest szansa aby połączyć istniejące konta użytkowników forum z użytkownikami komentującymi?
Ale Beast ssie właśnie dlatego, że nie ma w nim prawie nic ponad topics CRUD i posts CRUD. Pomijam już żenującą skalowalność (counter-cache i inne zabiegi denormalizacyjne, niezbędne w silniku forum które zamierza mieć więcej niż 10 aktywnych użytkowników), ale możliwości moderacji po prostu w Beaście nie istnieją. O zarządzaniu uprawnieniami nie będę pisał, bo to już byłoby znęcanie się. To nie jest silnik forum, to jest proof-of-concept. Jasne że fajny, jasne że dla serwisów o pewnych bardzo małych i wąskich wymaganiach może się sprawdzić. Ale potem, kiedy wymagania wzrosną, po prostu trzeba uciekać.
Administracje juz mam dzieki devise i can can dodawanie postow forów teź, będzie to forum na ok 30 aktywnych uzytkownikow i max 200 wszystkich.
Zimportowałem bazę z dwóch lat(4tyś postów) z php-fusion i po prostu chcę napisać serwis od początku w railsach.
Niestety nic nie wiem o counterr-cache i tym co napisałeś o skalowalności, mógłbyś trochę rozszerzyć? Oczywiście zaraz się zabieram za szukanie w googlu
Pozdr
Zrób sobie przysługę i jednak weź do serca moją radę
(tzn. sorry, ale na forach zjadłem zęby – od stawiania i administrowania, przez migrowanie i mniej-lub-bardziej-udane integracje, po pisanie własnych – i to naprawdę jest porywanie się z motyką na słońce)
Możesz spróbować innego chwytu: wpiąć się w istniejący silnik swojego forum i wyeksponować jakieś API, przynajmniej do odczytu. Załatwi Ci to kwestię integracji (rozumianą jako “najnowsze tematy na forum” gdzieś na portalu), chociaż zmusi do pobrudzenia rąk pehapem.
Dawno temu zacząłem pisać rozszerzenie do phpbb3 właśnie w tym celu:
To są wszystko rozwiązania z phpbb3, ale powinny być łatwo portowalne (przynajmniej pod względem “filozoficznym”) na inne silniki.
Fajnie też do kwestii API – i to chyba najlepszy punkt wyjścia – podszedł Tapatalk, który zrobił open-source’owe pluginy do najpopularniejszych silników forumowych, i to w sposób bardzo nieinwazyjny (wrzucasz katalog i działa, żadnego babrania w kodzie), które eksponują z danego forum api typu xml-rpc. Nie jest to fajne API, ale za to kompletne, masz za jego pośrednictwem wszystko, od logowania przez przeglądanie po postowanie (a nawet moderację!).
Serio, ja rozumiem ciąg do reimplementacji koła, bo w końcu tak się uczymy programowania. Ale forum to jeden z najgorszych projektów jaki możesz sobie wymyślić. Weź gotowy silnik, a zaoszczędzony czas możesz poświęcić na napisanie rubiowej biblioteki do gadania z tym xml-rpc które daje Tapatalk
jak ma czas i chęci to niech pisze może coś z tego będzie, generalnie każdy projekt można ocenić jako porywanie się z motyką na słońce ale chyba nie o to chodzi ?
regedarek DZIAŁAJ! jak będziesz potrzebował pomocy to daj znać, ile będę umiał tyle pomogę pozdro!
Chcę chłopaka uratować przed ładowaniem się w projekt w którym nie widać nie tylko końca, ale i sensownej wersji 1.0. Nie wiem, może za stary już jestem, ale po prostu przedsięwzięcie o bardzo dużym ryzyku wypalenia i pozbawione głębszego sensu zupełnie mnie nie podnieca, a i nawet odrzuca.
Jeśli jesteś całkowicie początkujący, to Tomash dobrze Ci radzi: napisz coś mniejszego i prostego, coś czego nie porzucisz w trakcie.
Ale jeśli już co nieco umiesz,to może lepiej wziąć tego Beast albo Altered Beast i go rozbudować, zamiast zaczynać pisać forum od zera? Albo napisać engine do Refinery lub innego CMSa Railsowego. Sam planuję coś takiego zrobić, ale to za kilka miesięcy, gdy będę pisał aplikację zawierającą forum.
Hmm Dzięki za podpowiedzi.
Problem jest taki, że ja już prawie wszystko napisałem z tych rzeczy, które mi będą potrzebne, dam wam do oceny, kiedy dodam do tego layout.
Rzeczywiście chciałem się zabrać za engine do Refinery ale nie mogę znaleźć, żadnego dobrego tutoriala, nie wiem po prostu jak się do niego zabrać.